1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Над 6 млн. тона водорасли приближават бреговете на САЩ и Мексико

Над 6 млн. тона водорасли приближават бреговете на САЩ и Мексико

Първите растения вече са изхвърлени по плажовете на мексиканския полуостров Юкатан

Над 6 милиона тона кафяви водорасли, идващи от централната част на Атлантическия Океан, са се насочили към Карибско море и източните брегове на Съединените щати и Мексико. По данни на морските биолози от университета в Южна Флорида това е второто най-голямо количество водорасли от 2011 година насам, когато започва воденето на статистика.
 
Първите водорасли вече са изхвърлени по плажовете на мексиканския полуостров Юкатан. Има и по бреговете на остров Кий Уест, който е пред южния край на Флорида. Водните растения са вредни за туристическия бранш в региона, защото когато достигнат брега, започват да гният и да изпускат сероводород. Газът не е опасен за хората, но мирише силно и дразни очите и дихателните пътища. При допир с кожата малките животинки, които живеят сред водораслите, могат да предизвикат алергични реакции. Освен това учените предупреждават водораслите да не се консумират или да се ползват за торене, тъй като може да съдържат големи количества арсен и кадмий или други тежки метали.
 
Кафявите водорасли отдавна са известни за науката. Още през ХV век Христофор Колумб ги е описал в своите дневници, припомнят изследователите. През последните 10-тина години те се размножават с голяма скорост и се разпростират на огромна площ между Западна Африка и Мексиканския залив. И макар че точната причина не е ясна, се предполага, че това се дължи на големите количества азот и фосфор, внасяни в океана от реки като Амазонка, Конго или Мисисипи. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.