1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Наградите от Зелената олимпиада на МОСВ за 2023 г. отиват в Панагюрище, Павликени и Белене

Наградите от Зелената олимпиада на МОСВ за 2023 г. отиват в Панагюрище, Павликени и Белене

Всички отличени есета ще бъдат публикувани в онлайн платформата https://zelenaolimpiada.com

Победителите в тазгодишното издание на Зелената олимпиада са от Панагюрище, Павликени и Белене. Надпреварата беше изключително оспорвана – голям брой от участниците стигнаха до максималния брой точки, а отговорите на отворения последен въпрос показаха отлични познания и лично отношение към опазването на природата.

При най-малките участници победител е четвъртокласничката Радиана Узунова от СУ „Нешо Бончев“, Панагюрище, която не само знае какво представлява Червената книга, но и с голям интерес я е проучила.

В прогимназиален етап журито отличи Борислав Иванов от 5 клас, СУ „Бачо Киро“, Павликени. Той даде добре аргументиран отговор на последния въпрос „Защо е важно да събираме разделно отпадъците“.

При най-големите ученици, както всяка година, състезателният дух беше най-силно изразен, а есетата – написани увлекателно и грамотно. След дълго обсъждане журито отличи Владимир Стойков, ученик от 9 клас в СУ „Димчо Дебелянов“, Белене. Отвореният последен въпрос за тази група беше „Какво знаете за резерватите в България“.

Всички отличени есета ще бъдат публикувани в онлайн платформата https://zelenaolimpiada.com/ и в страницата на Зелената олимпиада във Фейсбук.

Инициативата се организира ежегодно от „Академика БГ“ с подкрепата на МОСВ от 2011 г. насам. В нея се включват деца от цялата страна, които решават онлайн тестове в три възрастови групи. Във всяка от тях има един победител, който получава таблет. Тази година олимпиадата се проведе от 10 ноември до 10 декември, а въпросите бяха свързани главно със защитените видове, рециклирането и чистотата на въздуха.

Зелената олимпиада под патронажа на Министерството на околната среда и водите се утвърди като най-масовата онлайн образователна инициатива, която стимулира децата и младежите да затвърждават знанията си за природата и нейното опазване и допринася за формирането на екологична култура, а състезателният й характер ги стимулира да търсят информация за това. Онлайн форматът дава възможност за участие на деца и младежи от всички населени места в страната.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.