1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Националната астрономическа обсерватория „Рожен” вече работи по проектите на МЗХ и МОСВ

Националната астрономическа обсерватория „Рожен” вече работи по проектите на МЗХ и МОСВ

Средствата може да покрият част от издръжката на институцията

Националната астрономическа обсерватория „Рожен” вече работи по проектите на Министерството на околната среда и водите и на Министерството на земеделието и храните със средствата, от които може да покрие част от издръжката на институцията. Това каза директорът на обсерваторията Никола Петров, цитиран от Радио „Фокус”.

Вече са сключени договори с няколко горски стопанства в страната. По думите на Петров, идеята е да покажат евентуално съществуваща връзка или несъществуващата такава между космическото време, което пряко е свързано със слънчевата активност, и влиянието й върху някои насаждения, като в това число основно се набляга на горски масиви. Ще се следи и за това как евентуално нарастват някои от видовете, на какво се дължи, как това е свързано със слънчевата активност и доколко това може да се докаже. Петров очаква до края на годината да имат резултат, свързан с тази задача. Работи се и по проекти на екоминистерството, като те са пряко свързани от гледна точка на въпроса с глобално затопляне на земята.

„Учените са разделени на две – едните казват, че има, а вторите, които аз поддържам, че няма научно доказателство, че това да се дължи на влияние на човешката дейност върху глобално изменение на климатични условия на Земята”, каза Петров. А защо и как се образуват периодично на земята повече или по-малко облаци, които са свързани с валежите, най-вероятно това е постфактум от много космически явления, посочи той и допълни, че има много какво да се прави.

„Дали ще успеем наистина да свържем процеса само със слънчевата активност, или това се дължи само на мощните изригвания или взаимодействие на прахови частици в Слънчевата система с нашата атмосфера на Земята, тепърва ще бъде разглеждано”, каза астрономът.

Тук ще се търси и пряката връзка, влиянието на космическото време върху климатичните условия на Земята, в това число и питейната вода, която използваме. Все още стои отворен и въпросът откъде е сладката вода на земята и изобщо водата на земята, тъй като има не малко хипотези, но до някаква степен това е отворен въпрос, заключи Петров.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.