1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Най-замърсените места в света - I част

Най-замърсените места в света - I част

Снимка:

Населението на света е почти 7 милиарда и става все по-трудно да се открие някое местенце, недокоснато от човешкото въздействие, замърсяване и развитие


Нещата стават все по-зле, а хората си дават сметка затова и предприемат някакви действия, но твърде късно. За наша голяма радост, няма място в България, което да попада в тази класация.

Ето и някои от най-замърсените места по света:

Река Цитарум, Индонезия

Макар че повече прилича на сметище, в действителност е река, която преминава през Индонезия и е толкова пълна с отпадъци и химикали, че често я наричат "Река на смъртта".  Най-лошото е, че точно тя осигурява 80% от питейната вода на Джакарта. Според много класации това е най-замърсената река в света.

Във водосборния й басейн живеят около 5 милиона души и повечето се снабдяват с питейна вода от нея. Използват я и за напояване. В сърцата им все още има място споменът за това, колко чиста е била някога. Била е течаща река, в която рибарите са хвърляли мрежи, а децата са можели да плуват и да играят в нея.  Днес е плътен килим от всевъзможни отпадъци. Единственото нещо, по което може да се познае, че това е река, са малките дървени плавателните съдове, които все още се виждат в нея.

Рибарите вече не могат да я използват за риболов. По-изгодно им е да минават всеки ден по нея и да събират най-различни неща, които после да продават – бутилки, лампи, мебели и какво ли още не. Населението там наистина е подложено на шокиращи издевателства.

Повече от 500 предприятия, много от тях за производство на текстилни изделия, които изискват химическа обработка, се намират около бреговете на реката и изхвърлят отпадъците си във водата. Цялото това замърсяване като че ли не е достатъчно и трябва да се прибави и фактът, че модерни тоалетни и услуга като събиране на отпадъци не съществува. Всичко отива в реката.

Мръсната вода достига до оризищата, до питейните води и тези за напояване, готвене, миене. Така застрашава всички жители. Най-жалкото е, че макар и в това състояние, реката продължава да служи на народа си.

Загиването на Цитарум започва през 80 – те години с бързата индустриализация. Рибата отдавна е измряла и е само въпрос на време районът да остане безлюден. Все пак по-старите местни жители таят надежда, че ще видят реката си да живее отново.

Чернобил, Украйна

Чернобил е град в северна Украйна и дом на бедствието, което се е случило през 1986 г. – най-голямата авария с АЕЦ в света, случвала се някога. Преди градът е имал население от 14 000 души, но сега е безлюден и все още опасен, поради сериозното радиоактивно замърсяване.

Независимо, че са изминали повече от 20 години от аварията в Чернобил,  последиците все още се усещат, 30 километровата зона около атомната електроцентрала е опасна, а радиацията продължава да замърсява водите, почвите и всичко около себе си.

Линфен, Китай

Провинция Шанкси е сърцето на въгледобивната промишленост в Китай, а Линфен е един от най-мръсните й градове. Замърсяването с въглероден оксид, серен диоксид, азотни окиси, олово и летливи органични съединения е много пъти над нормите. Още по-лошото е, че е постоянно. Друг постоянен и сериозен източник на замърсяване са автомобилите. В резултат на всичко това могат да бъдат засегнати 3 000 000 души.

Хълмовете около Линфен са осеяни с мини – законни и незаконни, а въздухът е невероятно мръсен. Жителите му масово са поразени от бронхити, пневмонии и рак на белите дробове. Градът има по-замърсен въздух от всеки друг по света. Смогът и замърсителите от индустрията и автомобилите се задържат в атмосферата денонощно. Местните жители казват, че ако оставите прането си навън, то със сигурност ще почернее преди да изсъхне.

Световната банка съобщи, че 16 от 20-те най-замърсени градове в света са китайски. А Линфен изглежда е най-мръсният.

Макар че през последните години се забелязва известен напредък, той никак не е достатъчен, като се има предвид, че годишно в околностите на града се добиват 50 милиона тона въглища.

Ла Ороя, Перу

Ла Ороя е град с около 35 000 жители в перуанските Анди. Над 90% от населението там страда от тежки заболявания, свързани с високото съдържание на олово в кръвта им. Там има американски заводи за добив на олово, мед и цинк, които замърсяват от 1922 г. Редовно валят и киселинни дъждове. 99% от децата, които живеят там имат нива на олово в кръвта над допустимите.

Замърсителите са олово, мед, цинк, серен диоксид. Средното ниво на олово в кръвта на жителите е три пъти над нормата.

Дори и след като емисиите са редуцирани, оловото ще остане в почвата на Ла Oроя за столетия, а в момента дори няма план за начините, по които може да се почисти.

Дзержинск, Русия

В този град са складирани 300 000 тона химически отпадъци между 1930 и 1998 г. Средната продължителност на живота и при мъжете, и при жените е под 50 години – истинска трагедия. По време на Студената война в града се е произвеждало химическо оръжие, а химикалите, които са се образували, са достигнали и до питейните води. На много места Дзержинск се посочва като най-замърсения с химически вещества град в света. През 2003 г. смъртността надвишава раждаемостта с цели 260%./www.ecomedia.bg

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.