1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Неправомерно се ограничава производството на ток от вятърни мощности в Североизточна България

Неправомерно се ограничава производството на ток от вятърни мощности в Североизточна България

Мрежовият оператор "Енерго-про" е злоупотребил с господстващо положение, заключи Комисията за защита на конкуренция

Компанията "Енерго-про", която управлява разпределителната мрежа в Североизточна България, неправомерно е ограничила производството на ток от вятърни мощности на фирма "Хаос инвест". Така мрежовият оператор е злоупотребил с господстващо положение, заключи във вторник Комисията за защита на конкуренция (КЗК). Спорът между двете компании е първият случай, свързан с мрежовите ограничения на екоенергията в тази част на страната, по който антимонополният регулатор се произнася.

Най-много вятърни паркове бяха изградени именно в Североизточна България, но слабата инфраструктура и непостоянното производство от ВЕИ принуждават операторите да спират мощности. Аргументът е, че зелените централи са по-трудни за диспечиране в мрежата, защото са по-трудно предвидими. ВЕИ производителите обаче често изтъкват, че според европейското законодателство техните централи трябва да са с приоритет при управлението на мрежите.

Стоп на по-гъвкавите

Шестнадесетмегаватова централа "Могилище - запад" на "Хаос инвест" край Каварна е третирана неравностойно спрямо другите производители (например въглищни централи), смята КЗК. Причината е, че за да изпълнят указанията на ЕСО, от "Енерго-про" първо намаляват производството на вятърните мощности, защото са по-гъвкави и така ограниченията се постигат най-бързо. "Тази постановка елиминира стимула за инвестиции в нови технологии, тъй като по-модерните централи биват ограничавани по-често и за по-продължително време, което води до намален обем на произведената, а оттам и реализираната от тях енергия на пазара", пише регулаторът.

От друга страна, продължава КЗК, облагодетелствани са старите конвенционални централи, които работят по-дълго и реализират повече приходи. Това противоречи на целта за "подобряване на производството и развитието на техническия прогрес", заключава регулаторът.

Ограничения за зелените

"Не е ясен механизмът, по който се разпределят ограниченията, наложени от ЕСО", коментира пред "Капитал Daily" Марияна Янева, изпълнителен директор на Българската ветроенергийна асоциация, в която членува и "Хаос инвест". По думите й инвеститорите в екоенергия не получават нужната информация. Според Пламен Стефанов, председател на управителния орган на "Енерго-про Продажби", компанията спазва разпоредбите и докладва всички случаи на ограничение. "Подходът, който се прилага при ограниченията, е пропорционален и еднакъв за всички производители", каза той пред "Капитал Daily". По думите на Стефанов проблемът с "Хаос инвест" и подобните централи е, че в Добричкия регион преносната мрежа на НЕК е с ограничени възможности. В моментите на пиково производство се стига до ограничения.

"Хаос инвест" е с капитал от 18.3 млн. лв. и еднолична собственост на австрийската Verbund Renewable Power, показва Търговският регистър. В България дружеството е представлявано от Дитер Майер, Волфганг Конрад и Харалд Векселбергер. Австрийската фирма се занимава основно с проекти за вятърна и водноелектрическа енергия.

КЗК ще реши дали да глоби мрежовата компания, след като двете страни представят още писмени сведения и бъдат изслушани, уточниха за "Капитал Daily" от комисията. Възможната санкция е до 10% от оборота на компанията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.