1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нивото на замърсяване на въздуха в Гърция се е увеличило три пъти заради използването на дърва за отопление

Нивото на замърсяване на въздуха в Гърция се е увеличило три пъти заради използването на дърва за отопление

През октомври данъкът върху нафтата за отопление се изравни с този върху дизеловото гориво за автомобилите

Нивото на замърсяване на въздуха в Гърция се е увеличило три пъти заради използването на дърва за отопление след повишаването на цените на нафтата, пише испанският всекидневник "Паис".

Въздухът е станал невъзможен за дишане в основните гръцки градове заради използването на камини, които седмици преди началото на зимата вече работеха с пълна мощност, посочва вестникът.

Увеличаването на цената на нафтата за отопление - с 48 процента спрямо второто четиримесечие на 2011 г. - стимулира използването на дърва за огрев и утрои нивото на атмосферното замърсяване: през последните три дни концентрацията на серен диоксид и въглероден оксид в Атина достигна 150 микрограма на кубически метър, особено в северната и източната част на столицата, според данни на министерството на околната среда. Максималното допустимо ниво е 50 микрограма на кубически метър.

Гърция преживява истинска енергийна криза тази зима, отбелязва всекидневникът. През октомври данъкът върху нафтата за отопление се изравни с този върху дизеловото гориво за автомобилите в рамките на нова вълна мерки за икономии, което повиши цената й до 1,4-1,5 евро за литър, допълва БТА.

Енергийната криза се забелязва особено ясно в обществените сгради. На север около 300 училища може да затворят врати през януари, ако не получат от правителството необходимите средства за отопление, отбелязва "Паис".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.