1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Нова защитена местност „Тракийски равнец" е обявена със заповед на министър Нона Караджова

Нова защитена местност „Тракийски равнец" е обявена със заповед на министър Нона Караджова

Тя се намира в землището на село Маноле, община Марица и е на площ 80,33 декара

Нова защитена местност „Тракийски равнец" бе обявена със заповед на министъра на околната среда и водите Нона Караджова. Тя се намира в землището на село Маноле, община Марица и е на площ 80,33 декара.

Целта за промяна на статута на терена е да се опази единствената, известна досега в света, популация на тракийски равнец. Растението е български ендемит, защитено е от Закона за биологичното разнообразие и е включено в Червената книга и в Червения списък на България с категория „критично застрашен".

Тракийският равнец е вид с европейско и световно консервационно значение. Включен е в Приложение 1 на Конвенцията за опазване на дивата европейска флора и фауна и природни местообитания. Фигурира и в червения списък на IUCN на застрашените растения с оценка „Критично застрашен".

В границите на новата защитена местност е въведен режим, забраняващ: промяна на предназначението и начина на трайно ползване на земята; строителство, както и поставянето на временни преместваеми обекти; търсене, проучване и добив на подземни богатства; внасяне на неместни видове; залесяване и палене на огън, предаде Дарик радио.

Нарушителите на заповедта се наказват съгласно Закона за защитените територии - за физически лица глобата е от 500 лв. до 5000 лв., за юридически лица - от 1000 лв. до 10 000 лв.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.