1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Новите технологии ще помогнат да се приспособим към климатичните промени

Новите технологии ще помогнат да се приспособим към климатичните промени

Европейското земеделие е изправено пред сериозни предизвикателства

Необходими са нови сортове растения и породи животни, както и по-рационално управление на водите и почвите, за да може страната ни да се адаптира успешно към измененията на климата. Това заяви младшият експерт от Министерството на околната среда и водите Владислав Драмалиев по време на конференцията ”Влияние на климатичните промени върху българската икономика”, цитиран от 3e-news.net.

В резултат на измененията на климата, европейското земеделие е изправено пред сериозни предизвикателства, посочи експертът. Както в Европа, така и в България се наблюдават промени в режима на годишните и сезонните валежи, по-висока интензивност на екстремните метеорологични събития и ограничаване на достъпа до водни ресурси. Някои части на Стария континент пък са застрашени от запустиняване, обясни Драмалиев.

Той посочи някои от мерките, които могат да съхранят баланса и устойчивостта на екосистемите без да намалят конкурентноспособността на най-уязвимите икономически сектори, сред които е и земеделието. Нужни са нови технологични решения, нови сортове растения и развъждане на породи животни, които издържат на по-големи горещини. Необходими са повече усилия за ефективна борба с вредителите и болестите, както и по-добро управление на водите и почвите, посочи експертът.

Драмалиев представи Европейската рамка за действие „Адаптация към изменението на климата” (т.нар. Бяла книга). Документът ще бъде основата за изработването на обща рамка за противодействие на проблема, с акцент върху нуждата от интегрирано адаптиране на всички ключови политики на ЕС и усилено сътрудничество между правителствата.

МОСВ има готовност да извърши анализ и оценка на необходимите мерки за адаптация и да изготви програма за действие до 2013 г., обясни експертът. След това ще започне вторият етап от стратегията на Европейската комисия по прилагането на мерките за адаптиране на европейските икономики към измененията в климата.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.