1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Няма промени в предназначението на Арбанашката гората

Няма промени в предназначението на Арбанашката гората

Новият общ устройствен план предвижда намаляване на плътността на застрояване и увеличаване на зелената площ

В момента се подготвя новият общ устройствен план, който ще бъде внесен на редовното заседание на Великотърновския общински съвет на 31 януари. Това се налага заради изтичане на забраната за строителство в гората на „Картала", наложена със заповед на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова. Срокът на забраната е 18 януари, припомни пред журналисти кметът Даниел Панов, цитиран от Дарик радио.

Новият общ устройствен план предвижда намаляване на плътността на застрояване и увеличаване на зелената площ. „На 16 януари обаче има заведено дело по същия казус. Така че всичко в момента е в ръцете на Висшия административен съд", обясни Панов. По думите му, документите на собствениците на имотите са изрядни. Има съдебни производства, по които съдът трябва да се произнесе. „Не мога предварително да кажа какво ще се случи след решението на съда", категоричен бе градоначалникът.

По казусът с Арбанашката гора Панов поясни, че теренът е частна собственост, няма промени в предназначението на гората, няма и инвеститорски намерения към терена. Изсичането е следствие на санитарна сеч, регламентирана от Закона за горите и разрешена от Дирекцията на горите във Велико Търново. Направена е проверка по сигнал от градоначалника. Констатирано е нарушение, за което е наложена санкция. След отстраняване на забележките, които са отправени към лицензираната лесовъдна фирма, прочистването ще продължи, заяви кметът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.