1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общата наличност от дърва за огрев в складовете за търговия в страната е 53 237 куб. м

Общата наличност от дърва за огрев в складовете за търговия в страната е 53 237 куб. м

Недостиг е констатиран в териториалните обхвати на РДГ - София, Кюстендил и Благоевград

Информация за наличните количества дърва за огрев в складовете в териториалния обхват на всяка от Регионалните дирекции по горите поиска земеделският министър Мирослав Найденов. Целта е да предприемат спешни мерки за пренасочване на дърва за населението в областите, в които има недостиг.

По данни на Регионалните дирекции по горите недостиг в момента е констатиран в териториалните обхвати на РДГ - София, Кюстендил и Благоевград.

Най-големи наличности от дърва за огрев има в териториалните обхвати на РДГ - Русе - 30 000 куб. м, РДГ - Бургас - над 4 800 куб. м, РДГ - Ловеч - над 3 000 куб. м, РДГ - Сливен - над 2 000 куб. м и РДГ - Шумен - над 2 000 пространствени куб. м.

Общата наличност от дърва за огрев в складовете за търговия в страната към момента е 53 237 куб. м. Общият брой на фирмите, предлагащи строителна дървесина и дърва за огрев към момента е 3 443 бр.

В шестте държавни горски предприятия от началото на годината до момента са закупени общо 80 хил. куб. м дърва за огрев от широколистни видове и 18 хил. куб. м. от иглолистни видове. В момента държавните предприятия имат известни налични количества и предлагат за продажба около 130 хил. куб. м дърва.

В последните две седмици дърва за огрев се добиват в по-малки количества и веднага се реализират. Причината за ограничения добив са обилните снеговалежи, дебелата снежна покривка и ниските температури. Обилните снеговалежи през последните две седмици доведоха до снежна покривка с дебелина до 150 см при държавните горски и ловни стопанства, които се намират на над 1 000 м надморска височина.

Засиленото търсене на дърва за огрев в средата на отоплителния сезон не се отразява на продажните цени на държавните предприятия и техните териториални поделения, които осигуряват основно предлагането на дърва за огрев. Продажната цена на широколистните дърва за различните предприятия и техните поделения е от 24 до 35 лв. без ДДС за куб. м (средната цена е 30,00 лв./куб.м, а на иглолистните дърва - от 16 до 22 лв. без ДДС (средната цена е 20,00 лв./куб.м3).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.