1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общини кандидатстват за европари за регионални депа на стойност 400 млн. лв.

Общини кандидатстват за европари за регионални депа на стойност 400 млн. лв.

Снимка:

Според предварителните разчети депата за боклук ще започнат да работят от 2014-2015 година

Близо 20 общини ще кандидатстват за еврофондове за изграждане на регионални депа за обработка на боклук. Общата стойност на проектите за регионите е близо 400 милиона лева. Според предварителните разчети депата за боклук ще започнат да работят от 2014-2015 година, заяви министърът на екологията Нона Караджова.

Борово, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Костенец, Левски, Луковит, Панагюрище, Плевен, Разлог, Стара Загора и Ямбол. Всеки от тези региони включва от три-четири до седем-осем, десет общини. Проектите на тези региони надяваме се според графика, които и ние следим ежемесечно, ще започнат през 2011 година и поетапно до 2013-2014 година ще бъдат въведени в експлоатация. Срокът на тези съоръжения, които ще се изграждат, се предвижда в общия случай, въпреки че има различия между отделните региони, е между пет и седем години за изградените първи клетки на регионалните депа, като определените терени за изграждане на депата обикновено предвиждат минимум 20-годишен период на експлоатация при последващо изграждане на клетките през следващите периоди.

По думите на екоминистъра предварителната стойност на всички тези проекти за 20-те региона е 400 млн. лв. Към тези проекти се предвижда изграждането на инсталации за отделянето на полезните компоненти, които се предават за рециклиране, от което да се произвежда компостът за рекултивация и за торене в селското стопанство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.