1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общинските депа за битови отпадъци ще бъдат закрити

Общинските депа за битови отпадъци ще бъдат закрити

Пряк контрол на регионалните дейности с битови отпадъци ще извършва ПУДООС

Правителството одобри промени в схемата за финансиране за изграждането на регионални системи за управление на битовите отпадъци и на регионалните съоръжения за тяхното предварително третиране, както и за закриването на общинските депа за битови отпадъци. Това съобщиха от правителствената пресслужба.

Пряк контрол на регионалните дейности с битови отпадъци ще извършва Предприятието за управление на дейностите по опазването на околната среда (ПУДООС). То ще отговаря за проектите, определени за финансиране по съответния административен ред. Освен това ще следи плащанията да стават само за реално извършените дейности по подписаните договори между общините и фирмите-изпълнители, като това ще се определя от проверки на място.

С измененията в реда на финансиране се предвижда възможността за отпускането на временни безлихвени заеми за изпълнението на програмата на ПУДООС. От своя страна предприятието ще покрие последващите трансфери към бюджетите на общините, които са включени в друга програма за субсидиране. Евентуалните заеми ще бъдат отпуснати съгласно Закона за устройството на държавния бюджет (ЗУДБ) към Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.