1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Общинският съвет на Добрич решава за референдум „за” или „против” добива на шистов газ в Добруджа

Общинският съвет на Добрич решава за референдум „за” или „против” добива на шистов газ в Добруджа

Подготвя се подписка до Народното събрание

Гражданска инициатива „Добрич против добива на шистов газ” ще търси съдействие от депутатите от Добричка област. Жителите на добруджанския град ще искат от своите народни избраници прокарване на закон за забрана проучването и добива на шистов газ. Писмото до депутатите ще бъде придружено от подписка. С това решение излезе снощи вторият протестен митинг в центъра на добруджанския град.

Днес, 20 септември, Общинският съвет на Добрич ще решава дали да се проведе местен референдум, на който жителите на Добрич да се произнесат с „да” или „не” дали са съгласни с добива на шистов газ в Добруджа.

Припомняме, че с решение от юни тази година Министерски съвет даде разрешение на компанията „Шеврон” да проучва за наличие на шистов газ на територията на пет области – Добричка, Варненска, Шуменска, Разградска и Силистренска. Според Инициативния комитет населението на тези области не е информирано до какви катастрофални екологични последици може да доведе добивът. Все още жителите на Североизточна България не са наясно какви са рисковете за здравето им и за околната среда. Сред одобрените за проучване за шистов газ територии попадат и голяма част от общините в Добричка област.

По предварителни информации засегнати ще бъдат изцяло или частично шест от осемте добруджански общини. Според експертите от Инициативния комитет, опасността от увреждане на Житницата на България е огромна, тъй като технологичният процес при добиването на шистов газ до натравяне на почви, води, растителност и животински видове.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.