1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Организации от бранша с отпадъци искат среща с Бойко Борисов

Организации от бранша с отпадъци искат среща с Бойко Борисов

Снимка:

Асоциациите обвиняват ПП “ГЕРБ“ в неспазване на поет ангажимент

Браншови организации поискаха среща с председателя на ПП “ГЕРБ“ по повод гласуването на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците. Причина за това искане е неспазен ангажимент от страна на депутатите от партията да подкрепят внесения законопроект за удължаване на сроковете на две от разпоредбите на действащия ЗУО.

„Въпреки изразената от Вас подкрепа и поет ангажимент, на срещата на 15.07.2014 г., на заседанието на парламентарната КОСВ народните представители от ПП „ГЕРБ“ гласуваха „въздържал се“ и поставиха условия за приемането на законопроекта“ се посочва в писмото на асоциациите. Сред тях са Българската стопанска камара, Българска асоциация на металургичната индустрия, Българска асоциация по рециклиране, Асоциация на рециклиращата индустрия и ББК “Феникс Ресурс”.

От 14 юли 2014 г. са в сила разпоредбите на Закона за управление на отпадъците (ЗУО), които се въвежда безкасово плащане за сделки с отпадъци от черни и цветни метали (ОЧЦМ) и физическите лица се задължават да предават безвъзмездно ОЧЦМ с битов характер и то само на общински площадки.

Според асоциациите приетите разпоредби ще доведат до големи загуби в бранша, до нарастване на сивия сектор, до масови фалити на фирми и ще оставят 600 000 души без работа.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.