1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Първа копка на новото депо за битови отпадъци на Габрово

Първа копка на новото депо за битови отпадъци на Габрово

Снимка:

Общата стойност на проекта е 26.235 млн. лв. без ДДС

Първа копка на новото депо за битови отпадъци, което ще бъде изградено на територията на съществуващото сметище в село Гръблевци, бе направена вчера.

Официален символичен старт на строителните дейности дадоха кметът на Габрово Таня Христова, Харри Салми, посланик на Финландия, кметът на Трявна Драгомир Николов и Анатоли Петков, представляващ обединението "Еко Гео Димас" – изпълнител на строителството по проекта.

Проектът "Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово", който се осъществява по Оперативна програма "Околна среда", е на обща стойност 26.235 млн. лв. без ДДС.

Теренът, на който ще се разположи новото депо, е с площ 140 декара. Предвидена е реконструкция на клетката за депониране, изграждане на стопански двор, площадка за открито компостиране и за сепариране на отпадъци, мониторингови сондажи, поставяне на ограда и изграждане на зелен пояс. Новото депо ще бъде оборудвано със съоръжение за обезвреждане на депонийния газ, ще бъдат изградени площадкова и външна ВиК мрежа и електрозахранване, пътища за експлоатация и за контрол, пише "Градът.bg".

Новоизграденото депо ще обслужва общините Габрово и Трявна, които създадоха регионално сдружение за управление на отпадъците в съответствие със Закона за устройство на територията. Периодът на експлоатация на съоръжението ще бъде 30 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.