1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Първа работна среща в процеса на създаване на Националния план за действие по изменение на климата 2013 - 2020 г.

Първа работна среща в процеса на създаване на Националния план за действие по изменение на климата 2013 - 2020 г.

Участие са потвърдили представители на шест министерства

В Министерството на околната среда и водите на ул. „Уилям Гладстон” 67 ще се проведе Първата работна среща в процеса на създаване на Националния план за действие по изменение на климата 2013 - 2020 г.

Срещата е насрочена от 9 до 18 ч. Програмата предвижда обсъждане и анализ на актуалната информация от различни официални източници и от националните доклади по инвентаризацията на емисиите на парникови газове в различните сектори - енергетика, земеделие, транспорт, промишленост, земеползване и гори и др.

Очакваният резултат е общо разбиране за целите на Националния план за действие по изменение на климата 2013 - 2020 г.

Министерството на околната среда и водите започна процес за съставянето на третия Национален план за действие по изменение на климата, за да се набележат, на междусекторно ниво, целенасочени политики и мерки за периода 2013 - 2020 г., чрез които страната ни да изпълни задълженията си по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата, Протокола от Киото и Пакета на ЕС „Климат-енергетика".

Проектът, в рамките на който се съставя Националният план, има за цел да координира усилията на всички икономически сектори и на местната власт за изпълнение на задълженията на страната ни по протокола от Киото и се осъществява с финансовата подкрепа на Правителството на Норвегия чрез Норвежката програма за сътрудничество за икономически растеж и устойчиво развитие в България. Стойността на проекта е приблизително 430 хиляди евро, от които 80% (350 хиляди евро) са принос на норвежкото правителство. Партньори по този проект са Министерството на околната среда и водите на България и Норвежкият университет за наука и технологии в Трондхайм. За разработването и прилагането на мерките за намаляване на емисиите на парникови газове на общинско ниво ще бъдат използвани добрите практики и експертизата на норвежкия партньор по проекта.

Работната среща ще започне с представяне на информация за изменението на климата от Коалиция за климата, след което срещата ще бъде официално открита от заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева и от Ане-Лизе Рогнлидален, представител на Управляващия орган на Програмата - Държавна агенция Иновация Норвегия.

Участие потвърдиха представители на шест министерства - на икономиката, енергетиката и туризма, на земеделието и храните, на регионалното развитие и благоустройството, на транспорта, информационните технологии и съобщенията, на образованието, младежта и науката, както и представители на три агенции - Агенцията за енергийна ефективност, Държавната агенция по горите, Изпълнителната агенция по околна среда. Участие ще вземат и представители на Българската стопанска камара, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Националната електрическа компания, Български енергиен холдинг, Националното сдружение на общините в Република България, неправитлествени организации от Коалиция за климата - България, експерти, научни работници и преподаватели от БАН и няколко университета.

При изготвянето на Националния план са предвидени поредица от консултативни срещи по сектори, две работни срещи и обучение на местната администрация. След съставянето на пълния вариант на Националния план той ще бъде представен на обществено обсъждане.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.