1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Петролно емирство се ориентира към екологията

Петролно емирство се ориентира към екологията

Абу Даби е с най-голям процент въглеродни емисии на глава от населението в света

Абу Даби плува в океан от петрол и е един от най-големите източници на въглероден диоксид на планетата.  Това обаче не му пречи да изтъква постиженията си в областта на екологията - по-специално футуристичния проект Масдар - за да се превърне в защитник на зелената кауза.

В емирството мобилизацията срещу климатичните промени не е очевадна - слънчевите, даже и термичните панели, са рядкост по нажежените от слънцето покриви.

Абу Даби е част от Обединените арабски емирства, една федерална държава с най-голям процент въглеродни емисии на глава от населението в света.  Това не пречи на емирството да е домакин всяка година от четири години насам на Световната среща на върха за бъдещето на енергетиката.

На нея главните доставчици на чисти енергии се събират, за да обменят информация и да представят последните нововъведения в сферата на борбата с климатичните промениАбу Даби дори получи правото да подслони седалището на Международната агенция за възобновяеми енергии, въпреки критиките относно неговите вредни емисии.

Преди броени дни генералният секретар на ООН Бан Ки-мун, дошъл да участва в срещата на върха заедно с множество чуждестранни гости, приветства усилията на емирството да насърчи чистите технологии.

"Инициативата на Масдар показва воля да се върви напред, да се излезе от епохата на фосилните енергии, да се напредва към бъдещето на възобновяемите енергии", подчерта Бан.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.