1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Пингвините оплешивяват

Пингвините оплешивяват

Явлението, макар и скорошно, вече засяга популациите от нелетящи птици и от двете страни на Южния Атлантик

Ново мистериозно заболяване сред пингвините води до загуба на перушината им, като някои от болните животни умират в резултат на проблема, алармира Обществото за опазване на дивата природа (WCS). Явлението, макар и скорошно, вече засяга популациите от нелетящи птици и от двете страни на Южния Атлантик.

Загубата на перушина не е типична за повечето видове птици и учените тепърва трябва да проведат изследвания, за да установят причините за това разстройство, както и дали то се предава на други видове пингвини.

Пингвините вече имат сериозни проблеми с петролните замърсявания и климатичните промени, трябва да намерим начин да спрем поне оплешивяването им, казва Дий Бьорзма в изявление на организацията.

От три десетилетия Бьорзма изследва мaгeлановите пингвини. Досега тя и колегите й са установили поне няколко причини за проблема с перушината - патогени, проблеми с щитовидната жлеза, хранителен дисбаланс или генетични причини.

Проблемът бе забелязан за пръв път през 2006 г., изследователи от Южноафриканската фондация за опазване на крайбрежните птици установиха, че 59% от малките африкански пингвини в техния център са изгубили перушината си. Този процент скочи до цели 97% следващата година.

През 2007 г. друг изследователски екип от WCS и Мичиганския университет наблюдаваха същото явление от другата страна на Южния Атлантик сред магеланови пингвинчета. Жертвите, отчаяно нуждаещи се от топла обвивка, стоели и се припичали на слънчевите лъчи, докато здравите им събратя търсели сянка.

Плешивите пингвинчета са по-дребни и тежат по-малко, отчасти понеже имат нужда от много повече енергия за терморегулация. Много от жертвите обаче умират.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.