1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Плановете за управление на риска от наводнения за периода 2022-2027 г. са приети

Плановете за управление на риска от наводнения за периода 2022-2027 г. са приети

ПУРН е стратегически документ, част от интегрираното управление на водите, чиято основна цел е предотвратяване или намаляване на вредните последици за живота и здравето на човека, околната среда, културното наследство и стопанската дейност, свързани с вредното въздействие на водите

Плановете за управление на риска от наводнения (ПУРН) в четирите района за басейново управление за периода 2022-2027 г. са приети заедно с национална програма за изпълнението им. За всеки район е приет отделен план – съответно на Дунавски, Западнобеломорски, Източнобеломорски и Черноморски район. Стратегическите документи бяха одобрени от правителството на 28 декември в рамките на последното за 2023 г. заседание.

С приемането на плановете България изпълни ангажимента си по чл. 14, параграф 3 от Директива 2007/60/ЕС относно оценката и управлението на риска от наводнения.

ПУРН е стратегически документ, част от интегрираното управление на водите, чиято основна цел е предотвратяване или намаляване на вредните последици за живота и здравето на човека, околната среда, културното наследство и стопанската дейност, свързани с вредното въздействие на водите.

Актуализацията на плановете включва: преразглеждане и актуализация на предварителната оценка на риска от наводнения; актуализация на картите на заплахата и на риска от наводнения, както и преразглеждане на действащия ПУРН и неговата актуализация за периода 2022-2027 г.

Запазва се подходът на дългосрочно планиране за намаляване на риска от наводнения и неблагоприятните последици, които може да предизвика, чрез прилагане на мерки за предотвратяване, защита и подготвеност.

В Програмата от мерки на ПУРН за 2022-2027 г. са предвидени повече „зелени мерки“ в сравнение с плана за предходния период. За всички мерки, включени в Националната програма за изпълнение на ПУРН, са определени отговорни институции за тяхното прилагане.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.