1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Показаха на посетители хумболтовите пингвини в столичния зоопарк

Показаха на посетители хумболтовите пингвини в столичния зоопарк

В природата те се срещат по западното крайбрежие на Южна Америка, а размножителните им колонии са по бреговете на Чили и Перу

Новите хумболтови пингвини в столичния зоопарк бяха показани за първи път пред посетители. Софийската зоологическа градина е единствената на Балканския полуостров, в която в момента има пингвини, каза пред БТА екологът Катерина Зарева. В началото на 80-те години в стария зоопарк са живели екземпляри от същия вид хумболтови пингвини, но оттогава не е имало такива обитатели. Птиците са пристигнали в навечерието на Националния празник - 3 март, от Берлинския зоопарк, и живеят в клетка, в която има басейн, а водата в него се филтрира през специална помпа.

Зарева уточни, че са необходими няколко седмици пингвините да се аклиматизират, затова от зоопарка ще бъдат по внимателни и няма да ги пускат навън всеки ден. По принцип в природата те издържат от минус 10 до плюс 35 градуса, но все пак тези птици са млади, а и са изморени от пътуването, обясни тя.

Пингвините се хранят основно с дребни риби като аншоа и херинга и могат да изядат между 300 и 500 грама на ден. Всяка от птиците тежи между четири и пет килограма. Част от тях са излюпени преди две години, а други - преди една в Берлинския зоопарк. Зрялата си възраст достигат на около три години.

В природата хумболтовите пингвини се срещат по западното крайбрежие на Южна Америка, а размножителните им колонии са по бреговете на Чили и Перу. Те са застрашен от изчезване вид. В природата има около 10 000 двойки такива пингвини. Често се отглеждат в зоопарковете, защото не изискват специални пингвинариуми, които са необходими за видовете, обитаващи Антарктида. В природата те живеят около 20 години, а в зоопарковете - около 30 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.