1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През 2022 г. от РИОСВ са наложени 48 глоби на кметове за допуснати незаконни сметища

През 2022 г. от РИОСВ са наложени 48 глоби на кметове за допуснати незаконни сметища

Oбщатa стойност e 242 940 лв., като някои от тях са санкционирани повече от един път

Във връзка с преодоляване на проблема с нерегламентираното замърсяване с отпадъци, МОСВ предоставя обобщена информация за осъществения през 2022 г. контрол от 15-те РИОСВ за изпълнение на задълженията на кметовете на общини и кметства да прилагат адекватни мерки, с които да се предотврати изхвърлянето на отпадъци на неразрешени места и създаването на незаконни сметища, както и да се организира почистването им.

С цел да бъдат предприети действия за трайно и устойчиво изпълнение на тези задължения на общинските власти, които произтичат от Закона за управление на отпадъците, през 2022 г. от РИОСВ са извършени засилени проверки (планови и извънредни) за допуснати нерегламентирани замърсявания с отпадъци на територията на всички общините в страната, в т.ч. и на речните легла и прилежащите им територии.

За констатирани замърсявания с отпадъци са наложени глоби на 48 кметове на обща стойност 242 940 лв., като някои от тях са санкционирани повече от един път: Кюстендил – 9 глоби, Сунгурларе – 4 глоби, Омуртаг – 3 глоби, Видин, Елин Пелин, Хасково, Симеоновград, Момчилград и Кърджали – по 2 глоби.

 Подробна справка за издадените от РИОСВ наказателни постановления можете да видите ТУК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.