1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. През май експертите от 16-те регионални инспекции по околната среда и водите са извършили 1770 проверки

През май експертите от 16-те регионални инспекции по околната среда и водите са извършили 1770 проверки

За отстраняване на констатирани нарушения са дадени 767 предписания

През май експертите от 16-те регионални инспекции по околната среда и водите (РИОСВ) са извършили общо 1770 проверки на 1670 обекта, съобщиха от МОСВ.

За отстраняване на констатирани нарушения са дадени 767 предписания. Съставени са 63 акта, от които 4 са за неизпълнение на дадени предписания. Издадени са 105 наказателни постановления на обща стойност 141 110 лева. За констатирано увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми и при неспазване на емисионните норми и ограничения са наложени 20 санкции. Постъпилите суми по наложени санкции, включително. и за предходни месеци са 448 660 лева.

След оценка на резултатите от годишния доклад за проведени собствени непрекъснати измервания на емисиите на ТЕЦ "Девен", гр. Девня, е установено превишение на нормите, за което на дружеството са наложени две еднократни санкции от РИОСВ-Варна на обща стойност 83 790 лева. За същото нарушение на "Холсим България" АД, с. Бели извор, област Враца е наложена еднократна санкция от РИОСВ- Враца в размер на 22 776 лева.

С по 2 000 лева са санкционирани от РИОСВ Хасково и София съответно: ТЕЦ "Марица 3" АД, гр. Димитровград - за работа без функционираща система за собствени непрекъснати измервания 865 часа над нормата и ЕТ "Пейчо Димитров" – за неизградено изпускащо устройство към газоход след инсталациите за опушване на месо.

За заустване на отпадъчни води, които не отговарят на индивидуалните емисионни ограничения, определени в разрешителните, са наложени санкции от екоинспекциите в Монтана, Благоевград, Хасково и Бургас, съответно на: "Ломско пиво" АД, гр. Лом, пивоварен завод гр. Лом – 7 289 лева месечно, "Видахим" АД, гр. Видин – еднократна санкция от 2 769 лева, "Пирин мрамор" АД, стопанисващ цех за обработка на скални материали в гр. Сандански – 1 151 лева месечно., "Черкезов" ООД - цех за преработка на скални материали, с. Струмяни общ.Струмяни – 995 лв. месечно, "Каменица" АД, пивоварен завод гр. Хасково – 1 299 лв. и "Лукойл Нефтохим Бургас" АД - 24 339 лв. месечно. С 2000 лева е санкционирано "Маклер – Комерс" ЕООД, село Брестовене, за заустване във воден обект без разрешителен документ. За изпускане на отпадни води в нарушениe на разпоредбите на Закона за водите с по 2000 лева са санкционирани собствениците на винарна в с. Дамяница, общ. Сандански и бетонов възел в с. Дюлино - "ЗСК Девня" АД.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.