1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Промените в Закона за опазване на земеделски земи ще изгонят инвеститорите от Североизточна България

Промените в Закона за опазване на земеделски земи ще изгонят инвеститорите от Североизточна България

Големите компании за производство на вятърна енергия се насочват към съседна Румъния

 

Приетият на първо четене Закон за опазване на земеделските земи ще изгони инвеститорите за изграждане на вятърни паркове от Североизточна България, заяви кметът на община Каварна Цонко Цонев. Всички световни лидери за производство на ветрогенератори присъстват вече в крайморската община с инсталирани мощности от общо 210 мегавата. Бъдещите инвеститори обаче се насочват към съседни държави. Община Каварна е имала потенциален инвеститор, който се преместил вече в Румъния и започнал изграждането на парк от 120 мегавата. Според Цонев в нито една европейска държава не се създава умишлен конфликт между земеделски производители и инвеститори, дори обратното – там фермерите влизат в съдружие с големите фирми. Кметът на Каварна пресмята, че само за тази година приходите в общината от двете най-големи компании ще достигнат 700 хиляди лева. След промените обаче подобни постъпления няма да има. Потърпевши от поправката в Закона ще бъдат и общините Шабла, Балчик, Ген. Тошево, в които също има изградени вятърни паркове. 

Ако не бяха алтернативните енергийни източници през последните пет години, сега община Каварна щеше да е в бедствие, смята кметът Цонко Цонев. Само от земеделски дейности или само от туризъм приходите не са достатъчни. Големите енергийни компании пристигат в региона със социални програми. Така се стига до асфалтиране на пътища и подпомагане на домовете в региона.

Така гласуван, Законът за опазване на земеделските земи се отнася за 0,3 на сто от земеделските площи у нас, смята още Цонев. Само толкова е процентът на земите с променен статут. Според него Законът не урежда големи обществени отношения, а конкретни случаи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.