1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Провали се втората неформална среща между страните в казуса "Пирин"

Провали се втората неформална среща между страните в казуса "Пирин"

Случаят с националния парк ще се разглежда на експертно ниво

Провали се втората неформална среща между страните в казуса "Пирин", организирана от служебния министър Юлиан Попов. Тя бе планувана за този четвъртък. След публичен отказ първо на кмета на Банско Георги Икономов и изявление на концесионера на ски зоната "Юлен" днес от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите съобщиха, че тези срещи се обезсмислят.

"Случаят с националния парк ще се разглежда вече на експертно ниво и когато вземем решение как да действаме, ще информираме публично", обясни Катя Шавулева – ръководител на пресцентъра, цитирана от "Дневник".

Кметът на Банско днес е трябвало да представи официални данни за броя на леглата в града от 2000 г. насам, всички разрешителни за строеж, издадени за ски съоръжения, и виждането на общината каква площ ползва "Юлен АД", съобщи Тома Белев от "Зелени Балкани", който присъства на първия разговор на закрито като представител на коалиция "За да остане природа в България".

В сряда вечерта обаче Икономов изпрати писмо до министъра, копирано до медиите, с отказ от присъствие на срещата. От писмото става ясно, че решението му е отговор на изявлението на министър Попов от този понеделник, когато той отрече да е задвижил следващата стъпка в процедурата по промяна на плана за управление на Национален парк "Пирин". Искането за промяната, която да позволи ново строителство на ски писти и съоръжения е именно на община Банско.

Малко след като направи изявление, че в ски зона Банско няма незаконни писти и съоръжения, концесионерът също обяви в писмо, че "не иска да се прави политика на негов гръб и за негова сметка". Според фирмата част от участниците в разговорите "се опитват не да дискутират проблемите, а да изкарват евтини политически дивиденти в предизборния период" на техен гръб и за сметка на МОСВ. Вместо отказ "Юлен" предлагат на министерството срещите в този формат да продължат след приключване на изборите, а дотогава да се работи само на експертно ниво.

Миналата седмица в предизборното си представяне в Банско ГЕРБ обещаха на жителите да построят нов лифт над града, ако спечелят изборите.

На първия и единствен състоял се неформален разговор са присъствали още представителите на коалиция "За да остане природа в България", формация от активните "зелени" неправителствени организации. Въпреки провала на общата среща природозащитниците очакват да получат изисканите от тях документи на първата среща.

По закон оставащите две стъпки по процедурата са съгласуването с други министерства и гласуване на решението на МОСВ от Министерския съвет.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.