1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Ръководителите на 23-те регионални звена в системата на МОСВ са уволнени

Ръководителите на 23-те регионални звена в системата на МОСВ са уволнени

Снимка:

"Неефективното изпълнение на проекти по Оперативна програма "Околна среда" се посочва като причина за масовата чистка

Осъщественото в един ден уволнение на всички ръководители на 23-те регионални звена в системата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ) отговаря на всички характеристики на "политическата метла".

В четвъртък  всички ръководители на 16-те регионални екоинспекции (РИОСВ ), директорите на трите национални парка – Рила, Пирин, Централен Балкан, и на четирите басейнови дирекции са получили заповеди за освобождаване. За това съобщиха около обед Тома Белев от сдружението "Зелени Балкани" (бивш директор на парк "Витоша"), и Борислав Сандов, съпредседател на партия "Зелените".

Пред "Капитал Daily" някои от уволнените ръководители потвърдиха, че същия ден са им били връчени заповедите. Председателят на управителния съвет на Югоизточното горско предприятие Румен Желев също е бил освободен, стана ясно от думите му пред Novinite.bg.

Чрез БТА екоминистърът Искра Михайлова посочи като причина за масовата чистка "неефективно изпълнение на проекти по Оперативна програма "Околна среда", довели до налагането на финансови корекции, забавяне в изработването на плановете за управление на парковете и на плановете за речните басейни". По думите й в МОСВ са били получени много сигнали и жалби срещу работата им.

По неофициална информация заповедите са изпратени до всички, но се обмисля преназначаването на част от тях, ако "покажат лоялност към новата власт". Михайлова е обяснила, че през септември ще бъдат обявени условията за конкурсите, с които ще се избират новите ръководители, а назначенията им щели бъдат "прозрачни".

Дългогодишни служители в системата на МОСВ коментираха, че подобни смени са ставали и при други правителства, но обикновено постепенно и не толкова демонстративно. По думите им проблемите с кадровата въртележка на ръководните постове са започнали още при  правителството на НДСВ, когато тогавашният министър Долорес Арсенова е променила начина, по който се назначават шефовете на РИОСВ, парковете и басейновите дирекции. Дотогава те са били държавни служители, назначени по Закона за държавния служител. Арсенова обаче е променила това и всички те са били назначени по Закона за администрацията. Според бивш ръководител назначенията по чл. 19 и 19а от този закон ги превръщат в почти членове на  политически кабинет - те не се ползват със защита по Кодекса на труда и нямат право да оспорват уволненията, за които не се изисква предварително уведомяване. "Тя (Долорес Арсенова, бел. ред.) искаше да назначи хора, които не можеха да бъдат назначени, защото не отговаряха на изискванията. И промени цялата структура", коментира засегнат от "чистките" на предишни правителства.

При следващите правителства смяната е протичала по различни начини – например по времето на тройната коалиция и Джевдет Чакъров заповедите за уволнение са пристигали в 16.30 часа в петък. По времето на Нона Караджова (ГЕРБ) също е имало масови промени, като новите ръководители са били назначавани с конкурс.

Служители от структурите на МОСВ предполагат, че вероятно и сега ще се направят някакви конкурси, но изискванията по тях не са разписани нормативно и могат да бъдат заложени образование и опит, поискано от сегашното ръководство на министерството.

Окопаване на власт

"Такива метли са не просто реваншизъм, а "окопаване" във властта. На тези постове е нужно да има експерти, които не се влияят от смяната на правителства, а от изпълнението на задълженията съгласно закона", коментира Борислав Сандов. Той също допуска, че някои директорите ще бъдат преназначени, а "метлата" ще премахне само неудобните.  

"Големите губещи отново ще са природата и обществото", добави Сандов. Думите му споделят и бивши директори на държавните еко и водни структури, които са били засегнати от политическите промени. "Трагично е, защото в момента се правят плановете за управление на националните паркове и как ще се управляват те в следващите 10 години. Тези промени може да попречат на работата по тях", коментира бивш служител в МОСВ.

Вече изплуваха неофициално и фаворити за освободените постове. Във Варна например за шеф на екоинспекцията се спряга областният председател на ДПС Ерджан Ебатин, съобщи сайта "Днес+". Ебатин е в партийните структури от няколко години, като е бил член на съвета на директорите на общинския Дворец на културата и спорта в града от 2007 до 2011 г., а преди това е работил като учител. Според сайта той е завършил химия и биология в Шуменския университет.

По информация на "Асеновград онлайн" Тамер Бейсимов, шеф на общинско звено "Паркинги и гаражи" в община Асеновград, ще бъде назначен за директор на РИОСВ в Пловдив на мястото на Валя Атанасова. По времето на тройната коалиция Бейсимов е бил главен секретар на Министерството на околната среда и водите .

В Хасково за шеф на РИОСВ се коментира бившият директор на ОЦК Славея Стоянова по информация на сайта Kardjali.bgvesti.net. Досегашният – инж. Димитър Илиев, е на поста си от 1992 г., но от четвъртък е освободен. Пред сайта той е заявил, че няма да обжалва заповедта, но ще се яви на новия конкурс. От регионалната медия са направили опит да се свържат със Стоянова, която обаче внезапно е спряла да чува след въпроса за евентуалното й назначение в екоинспекцията и е затворила телефона. ОЦК е сред най-големите замърсители в региона, през годините има наложени множество глоби за това, а самият завод затвори след месеци протести на служителите му за лоши условия на труд и неплащане на заплати. Той беше собственост на Валентин Захариев, а в момента негови активи са притежание на фирми, свързани с ПИБ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.