1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разширяват депото за битови отпадъци край Бучино

Разширяват депото за битови отпадъци край Бучино

Общо 20 млн. лв. са постъпили по сметките на общината от Европейските фондове до момента

Депото за битови отпадъци край благоевградското село Бучино ще бъде разширено и приведено към европейските стандарти, в него ще депонират отпадъците си общините Благоевград, Симитли, Рила, Кочериново и Бобошево. Това бе решено днес на среща на министър – председателя Бойко Борисов с кметовете на 11-те общини, участници в сдружение “Струма”, създадено за реализация на проект за изграждане на “Регионален център за управление на битови отпадъци –регион Кочериново”.

Община Благоевград бе представлявана от кмета Костадин Паскалев. На срещата присъстваха министъра на околната среда и водите Нона Караджова, зам. министър Евдокия Манева и областните управители на Благоевград Валери Смиленов и на Кюстендил Любомир Анчев.

Разширението и модернизирането на благоевградското сметище ще се реализира със средства от фондовете на Европейския съюз, община Благоевград започва подготовка на проектно предложение за кандидатстване за финансиране по ОП “Околна среда”. Реализацията на проекта ще бъде съпътствана с изграждане на обиколен път на с. Бело поле.

На 26-и май кметът Костадин Паскалев ще проведе първото работно съвещание за подготовка на проектното предложение, за което в Благоевград пристигат зам.- министърът на околната среда и водите Евдокия Манева и екипа й. В съвещанието ще участват председателят на ОбС Благоевград Костадин Хаджигаев, областният управител Валери Смиленов, кметовете на четирите общини, пожелали да депонират отпадъците си на благоевградското сметище.

Проектът “Регионален център за управление на битови отпадъци –регион Кочериново” няма да бъде реализиран поради тежко закъснение в сроковете за изпълнението му, отчетено от министър Караджова и поради категоричното становище на представителите на 11-те общини, че проектът е икономически нецелесъобразен и реализацията му би довела до драстично увеличение на такса “Битови отпадъци” за жителите на тези райони.

Община Благоевград реализира успешно един от най-големите проекти по ОП  "Околна среда" - “Изграждане на нови и реконструкция на съществуващи водопроводни и канализационни мрежи в кварталите “Струмско”, “Грамада”, “Баларбаши” и IV микрорайон" и е на 4-то място в страната по реално усвояване на средства от Структурните фондове на ЕС.

Общо 20 млн. лв. са постъпили по сметките на общината от Европейските фондове до момента, 11 от тях за по проекта по ОП «Околна среда». Веднага след приключване на работното съвещание по подготовката за кандидатстване за разширяване на депото в Бучино кметът Костадин Паскалев ще направи първа копка на последния етап на проекта - “Изграждане на нова и подобряване на съществуващата водопроводна и канализационна мрежа в ІV  микрорайон на  Благоевград".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.