1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Разтоварването на кораба „Вера Су“ ще елиминира риска от замърсяване на морските води

Разтоварването на кораба „Вера Су“ ще елиминира риска от замърсяване на морските води

Анализирани са резултатите от изпитване на водните проби, взети в периода от 15 до 17 октомври, след сигнал от Гранична полиция за опалесценция на повърхността на водата и силна миризма на нефтопродукти в района на кораба „Вера Су“.

Извършените пробонабирания показват наличие на нефтопродукти в морските води. Басейнова дирекция „Черноморски район“ незабавно е уведомила ИА “Морска администрация“ и Областния управител на Област Добрич,  като е издала предписания за предприемане на мерки.

На 18 и 19 октомври районът е изследван с летателен апарат - дрон, при което е констатирано петно по протежение на бреговата ивица в района на инцидента.

Наблюдението върху хода на започналата спасителната операция потвърждава, че с действията по разтоварването на кораба постепенно ще бъде елиминиран рискa от замърсяване на морските води.

Екипите за наблюдение на МОСВ продължават да следят състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб с цел проследяване на операцията по разтоварване.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.