1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Речните нива ще са без съществени изменения

Речните нива ще са без съществени изменения

Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около праговете за високи води

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ – БАН) днес не се очакват валежи. В четвъртък над Западна България, а привечер и през нощта срещу петък и на места в източните райони, ще превали краткотраен дъжд. Количества на валежа – между 1 и 5 л/кв.м, на изолирани места – до около 10 л/кв.м. В петък – почти без валежи.

През денонощието от 8 ч. на 11 до 8 ч. на 12 април водните нива в средните и долни течения на повечето от наблюдаваните реки в Дунавския басейн са се повишили значително. Повишения са отчетени и във водосбора на р. Марица (Източнобеломорски басейн). В Черноморския и Западнобеломорски басейн нивата на наблюдаваните реки са останали без съществени изменения. Водните количества на почти всички наблюдавани реки в страната са около праговете за високи води. Около и под прага за средни води са водните количества на реките: Врана при с. Кочово, Айтоска при гр. Камено, Факийска при с. Зидарово и Ропотамо при с. Веселие (Черноморски басейн), горното течение на Марица (Източнобеломорски басейн).

Регистрираните изменения на водните нива на наблюдаваните реки по автоматични и конвенционални станции на НИМХ са:

Дунавски басейн: колебания от - 31 см до + 336 см

Черноморски басейн: колебания от - 14 см до + 9 см

Източнобеломорски басейн: колебанията са от - 6 см до + 79 см

Западнобеломорски басейн: колебания от - 8 см до + 5 см

Въз основа на метеорологичната прогноза, обработената хидрологична информация и моделираните водни количества от НИМХ – БАН в

Дунавския басейн днес, в резултат на оттичането на реките, са възможни повишения в долните им течения. В четвъртък и петък се очаква водните нива да се понижават. Моделът за водосбора на р. Искър прогнозира, че водните количества на 13, 14 и 15 април ще бъдат около и над средно многогодишните стойности. Днес по-значително ще бъде покачването на водните нива в средното и долното течение на основната река. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Янтра прогнозира, че на 13, 14 и 15 април водните количества ще бъдат около и над средно многогодишната стойност. Водните количества ще бъдат под прага за внимание. Моделът за водосбора на р. Русенски Лом прогнозира, че в долното течение на реката на 13, 14, 15 и 16 април водното количество ще бъде над средно многогодишната стойност. Днес все още ще има повишения в долните части на водосбора, а в останалата част от водосбора нивата ще се понижават. Нови краткотрайни повишения са възможни в периода 15-17 април. Водните количества ще бъдат под прага за внимание.

Черноморски басейн: днес и през следващите 1-2 дни нивата на наблюдаваните реки ще останат без съществени изменения.

Източнобеломорски басейн: днес и през следващите 1-2 дни водните нива в басейна ще останат без съществени изменения. В резултат на оттичане, са възможни краткотрайни повишения в долните течения на наблюдаваните реки. Системата за ранно предупреждение на НИМХ – БАН прогнозира за водосборите на реките Марица и Тунджа, че водните нива ще са под праговете за предупреждение. Системата за ранно предупреждение прогнозира за водосбора на река Арда, че водните количества във водосбора ще са под праговете за предупреждение.

Западнобеломорски басейн: днес и през следващите 1-2 дни нивата на наблюдаваните реки Места и Струма ще останат без съществени изменения.

В направените прогнози не се отчита работата и ретензионната способност на хидротехническите съоръжения.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.