1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сдружение "Зелени Балкани" почиства бреговете на Поморийското езеро

Сдружение "Зелени Балкани" почиства бреговете на Поморийското езеро

До момента наетата почистваща фирма е събрала и извозила 47 товарни камиона или около 300 куб. метра боклук

Сдружение "Зелени Балкани" почиства бреговете на Поморийското езеро, в рамките на проект по Оперативна програма „Околна среда”. До момента наетата от сдружението почистваща фирма е събрала и извозила 47 товарни камиона или около 300 куб. метра боклук само от южните брегове на езерото.

Почистването продължава и ще обхване както нерегламентираните сметища по западните и северните брегове на солената лагуна, така и дюните между Поморие и Ахелой, съобщиха от сдружение "Зелени Балкани".

Поморийското езеро е защитена природна територия, но и все по-атрактивна дестинация за познавателен и екотуризъм. Преди броени дни там бяха открити два туристически маршрута – ботанически и орнитологичен и една от целите на почистването е именно да разчистят от боклуци някои от най-подходящите места за разходка и наблюдение на биоразнообразието.

Членовете на екологичното сдружение се надяват, че това голямо почистване ще мотивира гражданите и гостите на Поморие да погледнат на езерото с други очи и с по-голяма отговорност.

Мероприятието се осъществява в рамките на проект “Спешни мерки за възстановяване и консервация на видове и местообитания с европейска значимост в комплекса от защитени природни територии на Поморийско езеро”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие на Европейския съюз и от държавния бюджет чрез оперативна програма “Околна среда 2007 – 2013”.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.