1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Седем знакови туристически обекта обновява община Трявна

Седем знакови туристически обекта обновява община Трявна

Снимка:

Финансирането е от Оперативна програма "Регионално развитие"

Седем знакови туристически обекта обновява община Трявна по проект "Трявна – градът, в който се ражда красота". Финансирането е от Оперативна програма "Регионално развитие". Общата стойност на проекта е в размер на 3 212 923.75 лв. Строителните дейности започнаха в средата на месец май и се предвижда да приключат през есента.

Водеща атракция са обекти, паметници на културата, част от архитектурен и исторически резерват "Старинна част на град Трявна". Най-мащабната част от проекта е свързана с изпълнението на консервационно-реставрационни и ремонтни работи на "Райкова къща ", "Старото школо", "Часовниковата кула", "Старият мост", "Даскаловата къща" и "Къщата на Петко и Пенчо Славейкови". Изпълнението е поверено на консорциум "Възрожденска Трявна" с водеща фирма "Екострой", Трявна. Договорът е на стойност 626 882.42 лв. без ДДС. В Даскаловата къща се изгражда нова експозиционна зала с фондохранилище за нуждите на местния Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство и провеждащия се Международен пленер по дърворезба, пише Градът.bg.

По проекта се извършват и строително-монтажни работи на открит амфитеатър в "Музея на иконата", позволяващ организацията на специализирани фестивали, концерти, спектакли и други събития, а също така и консервационно-реставрационни и възстановителни работи на "Попангелова къща", където се изгражда  Младежки център за художествени занаяти като част от Националното движение "Българско наследство". Изпълнител на двата обекта е консорциум "Реставрации - Трявна 2", като предвидените строителни дейности са на стойност 337 466.94 лв. без ДДС.

По проекта се обновява и изложбеният център. Строително-монтажните работи са поверени на обединение "Ексастрой". Обща стойност на договора е за 210 457.89 лв. без ДДС. Надзорът по време на строителството изпълнява обединение "Алфа-М-Рубикон", Габрово. Проектите за консервационно-реставрационните са на сдружение "България завинаги".

С реализацията на предвидените дейности ще се постигне обединено предлагане на отделните атракции в единен местен туристически продукт, ще се подобри състоянието на къщитe музеи, паметници на културата, извършване на консервационно-реставрационни работи по екстериора на архитектурните обекти от Централната градска зона, обемно сигниране на зоната със съвременни аудио-визуални средства "Звук и Светлина", пространствата ще се обогатят със специализирани обеми и атракции, категорични са от община Трявна.

По проекта ще бъде доставен специализиран туристически транспорт – два електромобила, които ще обслужват туристическия поток.

Предвижда се още изграждане на нова интерактивна система за реклама, информация и резервация (нов софтуер за визуализация на предлагания туристически продукт), аудио-визуални материали, рекламни киоски, изработване на LED дисплей, уебсайт, персонални информационни електронни устройства за посетителите и печатни рекламно-информационни материали.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.