1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Сенатори в Канада предложиха да се намали популацията на сивия тюлен

Сенатори в Канада предложиха да се намали популацията на сивия тюлен

Хищническото хранене на тюлените води до намаляване на рибните запаси

Комисия на канадския Сенат във вторник предложи да се намали популацията на сивия тюлен в залива Сейнт Лорънс със 70 000 през следващите четири години, за да се съхранят основните рибни запаси, предаде АФП.

Комисията по риболова и океаните в Сената поиска в доклад тази операция да се изпълни "хуманно" от лицензирани ловци за държавна сметка и под надзора на наблюдатели. В източната част на Канада общата популация на сивия тюлен се е увеличила от 13 хиляди през 1960 г. до число между 330 и 410 хиляди през 2010 г. Сто и четири хиляди от тях са в южната част на залива Сейнт Лорънс, съобщава комисията.

Убедени, че хищническото хранене на тюлените води до намаляване на рибните запаси, сенаторите предлагат план за действие за опазване на първо място на най-засегнатата риба – атлантическата треска.

"Запасите от атлантическа треска са толкова ниски, че комисията за състоянието на застрашените видове в Канада я определя като изчезваща", каза сенатор Елизабет Хюбли, заместник-председател на комисията. Освен това, в залива Сейнт Лорънс и атлантическото крайбрежие на Канада живеят повече от 5 милиона от гренландските тюлени, отбелязва БГНЕС.

Ловът на тюлени предизвиква от няколко години протести на защитниците на животни. За голямо съжаление на канадци и норвежци, това доведе до налагане на ембарго през 2010 г. от ЕС върху продукти от тези бозайници.

През последните години американски учени съобщават и за друг проблем, който може да засегне популацията: увеличената смъртност след бебетата тюлени по източното крайбрежие на Канада заради липсата на лед в естествената им среда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.