1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. София е предпоследна в зелена класация на европейските градове

София е предпоследна в зелена класация на европейските градове

След българската столица по екологични показатели изостава единствено украинската - Киев

София заема предпоследното място сред 30 града в т. нар. Зелен индекс на европейските градове. Класацията е изготвена от Еconomist Intelligence Unit по поръчка на компанията Siеmens, съобщава „Дойче веле". След българската столица по екологични показатели изостава единствено украинската - Киев. В първата петица на екоотговорните градове са Копенхаген, Стокхолм, Осло, Виена и Амстердам.

Изследването сравнява екологичните показатели на сградите, транспорта, въздуха, водата, политиките на местните власти, управлението на отпадъците, енергетиката и въглеродните емисии. Индексът използва публично достъпни данни, които са не са подадени от градските управи.

София се представя различно в отделните категории. Най-добре столицата се с справя с енергийната консумация в сградите (14 място). Според авторите на изследването сравнително доброто представяне в енергийната ефективност се дължи на "решението на градските власти да преоборудват жилищния фонд".

Най-зле в българската столица е управлението на ВиК сектора (30 място). Потреблението на вода на всеки софиянец е много над средното за Европа, като в същото време загубата на ценния ресурс по водопроводната мрежа е три пъти по-висока от средната в индекса, сочат резултатите от изследването. Отчетено е, че 85% от жилищата са свързани към канализацията, докато за останалите градове показателят е около 95%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.