1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Специална служба в Бангладеш ще пази от бракониери застрашения бенгалски тигър

Специална служба в Бангладеш ще пази от бракониери застрашения бенгалски тигър

Досега учените не смятаха бракониерството за основна заплаха за популацията на тигрите

Специална служба в Бангладеш ще пази от бракониери силно застрашения кралски бенгалски тигър и други редки видове животни, предаде Би Би Си, цитирана от dnevnik.bg.

Новото звено, което беше създадено след съмнения за набези на организирани бракониерски групи, ще разполага с 300 души персонал. Повечето от тях ще работят на терен в мангровите гори на региона Сундарбан, простиращ се между Индия и Пакистан. Около 400 тигъра все още обитават тази местност.

Досега учените не смятаха бракониерството за основна заплаха за популацията на тигрите, коментира Би Би Си. След залавянето на бракониер с три тигрови кожи и множество кости, властите подозират, че организирани групи извършват набези в мангоривите гори, включително и със сложни технологии за улавяне на диви животни.

"Персоналът на горския департамент в Бангладеш се нуждае от повече обучения, защото днес бракониерите са много напреднали", признава министърът на околната среда и горите Хасан Махмуд.

Повечето средства за новата служба, чието официално название е Контрол на престъпленията срещу дивата природа, са заем от Световната банка. Международната финансова институция е предоставила 36 млн. долара за създаване и работа на природозащитното звено.

Горските служители ще се стремят да пресичат и зачестяващия нелегален трафик на други застрашени видове. Наскоро митничари на летището в Банкок откриха стотици водни костенурки и крокодили, опаковани в куфари в полет от Бангладеш.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.