1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартира кампания в помощ на лалугерите

Стартира кампания в помощ на лалугерите

Необходими са 25 000 евро

Природозащитни организации инициираха кампания за набиране на средства, с които да помогнат на лалугерите у нас.  През последните години тези животни намаляват и дори изчезват от природата на България, заради унищожаването и раздробяването на местообитанията им. Rewilding Europe, паневропейската инициатива за дивата природа в Европа търси помощ, за да помогне на тези малки, но важни за биоразнообразието създания да се върнат в природата и отново да населят местата, където са живели в Родопите.

 „По-диви Родопи“ и Rewildng Europe, в която Родопите членуват от ноември 2014 искат да купят парцели земя, ценни за колониите от лалугери. Така ще се гарантира, че тези земи ще се управляват по традиционен начин като пасища, което ще запази и лалугерите, информираха от организацията. Целта на кампанията, която започна в дните преди Коледа, е набирането на 25 000 евро, което се равнява на 10 хектара ключови лалугерски местообитания. Досега са събрани 5 процента от нужните средства.
“Лалугеровите колонии са от голямо значение за биоразнообразието! Много животински видове са зависими от лалугера като важна част от храната им или използвайки дупките му за убежище. Той е любима плячка на някои застрашени видове като тайнствения  пъстър пор и емблематичните  ловен сокол и царски орел. Опазвайки местообитанията на лалугера, опазваме и много други бозайници  и  птици“, казва Стойчо Стойчев, ръководител на екипа на „По-диви Родопи“.

Лалугерът обитава открити места, с ниска тревиста растителност. Живее на  колонии в дупки под земята.  Лалугерите са особено любими на всички възможни хищници: от невестулки и змии до чакали и вълци, да не говорим за целия списък на 25-те вида хищни птици, след които царският орел е може би най-специализиран по лалугер. Ето защо когато лалугерите изчезват, това до голяма степен ще причини изчезването на хищните животни, които се хранят с тях. И като резултат биоразнообразието и въобще цялото природно богатство на живота ни ще намалее. На някои места в Източните Родопи лалугерите изчезват, защото вече ги няма големите тревопасни животни – нито домашни, нито диви.

 Лалугерът има нужда само от два вида помощ. Първата е опазването на пасищата от разораване и застрояване.  А второто - са домашни или диви тревопасни животни, които изпасват високите треви и храстите, поддържайки така ниска и богата на растителни видове трева, която пък е важна за лалугера, обясниха още от природозащитната организация.


Rewilding Europe
е пан-европейска инициатива, чийто стремеж е да направи Европа континент с повече дива природа, което да е от полза както за природата, така и за хората. Rewilding Europe предлага нова визия за опазването на природата в Европа, където да има повече място за природата, дивите животни и естествените процеси и където хората могат да имат честен поминък от дивия свят. Rewilding Europe цели да направи по-диви поне един милион хектара земя до 2022 година, създавайки десет прекрасни района с дива и девствена природа от световно качество, основата на нова, конкурентна и устойчива икономика и вдъхновяващ пример, че това може да бъде постигнато и на други места.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.