1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Стартира общественото обсъждане на проектозакона за ВЕИ

Стартира общественото обсъждане на проектозакона за ВЕИ

До 2020 г. България трябва да постигне 16% дял на ВЕИ в брутното крайно потребление

Министерството на икономиката, енергетиката и туризма стартира процедура за обществено обсъждане на проектозакона за енергията от възобновяеми източници.


Освен за електропроизводство, енергията от ВЕИ вече ще може да се използва и за отопление, охлаждане и транспорт, предвиждат нови текстове от проекта. Измененията имат за цел да осигурят изпълнението на ангажимента на България до 2020 г. да постигне 16% дял на ВЕИ в брутното крайно потребление. Сега действащият закон не съдейства в достатъчна степен за изпълнение на тази цел.

Новият закон транспонира в българската нормативна уредба изискванията на Директива 2009/28/ЕО на Европейския парламент от 23 април 2009 г. за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и за отмяна на директиви 2001/77/ЕО и 2003/30/ЕО.

С проектозакона се въвеждат подходящи политики и мерки за насърчаване производството на енергия от възобновяеми източници, за подобряване на енергийната ефективност и за въвеждане на енергоефективни технологии. Важно място в проекта заема уреждането на материята за използване на биомасата и търсене на нови ресурси. Въведени са критерии за устойчивост на биогоривата и другите течни горива от биомаса, чиято цел е да не бъде допуснато евентуално вредно въздействие върху околната среда от използването им.

Промените целят и повишаване на прозрачността на административните процедури в областта на ВЕИ, подобряване на бизнес климата в страната и повишаване на конкурентоспособността на българската икономика.

Заинтересованите страни могат да подават писмените си становища и предложения по проекта в срок от 14 дни. Проектозаконът е публикуван на страницата на МИЕТ

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.