1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Уникални кадри на космически обекти направи астрономическата обсерватория в Рожен

Уникални кадри на космически обекти направи астрономическата обсерватория в Рожен

Астрономите са направили и снимка на част от северното полукълбо на Луната

Уникални кадри на космически обекти публикува на сайта си Националната астрономическа обсерватория на Рожен, съобщиха от институцията. Снимките на небесните обекти са направени с помощта на телескопите в обсерваторията и професионални фотоапарати. За пръв път посетителите на сайта могат да видят сферичния звезден куп M15 в съзвездие Пегас, който е един от най-големите сферични звездни купове, носещ се в покрайнините на нашата галактика. Отдалечен е от нас на 33 600 светлинни години и заема пространство с диаметър 175 светлинни години. Огромното стълпотворение от звезди около центъра на купа затруднява оценката на техния брой, който може да варира от 100 000 до 1 млн.

Заснета е и Мъглявината Сова в Голяма мечка. Тя е планетарна мъглявина с яркост 9.8 звездна величина. По осреднени оценки се намира на около 2300 светлинни години. Възрастта на мъглявината е близо 6000 години.

Астрономите са направили и уникален фотос на голямата мъглявина в съзвездието Орион, която е най-ярката дифузна мъглявина на звездното небе, забележима и с невъоръжено око.

Сред заснетите обекти е и разсеяният звезден куп Трапец, в който с любителски телескоп могат да се наброят 5 - 6 звезди. Четирите по-ярки от тях са разположени във форма на трапец, откъдето идва името на обекта. Всички звезди от този куп са млади - на около 300 000 години, формирани от водорода в мъглявината М42. Трапецът в Орион е отдалечен от нас на разстояние, което светлината изминава за близо 1350 години.

Астрономите са направили и снимка на част от северното полукълбо на Луната. Снимката показва една от най-богатите на кратери области от лунната повърхност в момент, когато слънчевата светлина я осветява косо и подчертава особено контрастно нейният релеф. Младите кратери са с добре оформени непрекъснати валове, а тези на древните са пресечени от множество неравности или са вече препокрити от нови кратери, образували се при по-късни метеоритни удари. Могат да се видят нови по-малки кратери и във вътрешността на някои древни кратери.Възрастта на Луната се оценява на около 4.5 млрд. години - близка до тази на Земята.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.