1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Будапеща ще бъде обсъдено бъдещето на управлението на водите

В Будапеща ще бъде обсъдено бъдещето на управлението на водите

Страната ни е сред най-бедните на вода държави в ЕС

"Перспективите за водата в Европа" е темата на започващата днес в Будапеща тридневна конференция, на която се събират хора, отговорни за взимането на решения в ЕК, учени, експерти по управление на водата, представители на неправителствени организации, журналисти. Водата и интегрираното й и устойчиво управление са сред приоритетите на унгарското председателство на ЕС, съобщава БТА.

Важна задача е да оценим бъдещото положение с водата в Европа, за да се предскажат и решат проблемите с използването й от различните сектори. Това ще позволи на власти, водни компании и взимащите решения да изработят по-добри стратегии по водна политика и управление на водата в Европа, казват унгарските организатори на конференцията.

Проблемите на водата ще бъдат обсъждани в контекста на климатичните промени. Конференцията е своеобразно продължение на международната конференция по климатичните проблеми в Канкун през декември 2010 г. и предшества следващата климатична конференция в Дърбан, Южна Африка.

Очаква се Будапещенската конференция да даде яснота по визията на Европа за използването на водните ресурси, като бъде обърнато внимание както на количеството, така и качеството им, на нуждите от вода, на потреблението и наличността й, на гъвкави стратегии и планове за прилагането им, на това как да бъде гарантирано водоснабдяването през следващите десетилетия в Европа.

На дискусии, предшестващи самата конференция, ще бъдат представени резултатите от финансирани от ЕС проекти, свързани с разработването на сценарии за водното бъдеще на Европа до 2025 година и др.

Темата за водата е особено актуална за България. Страната е сред най-бедните на вода държави в ЕС. Под два процента от населените места в страната нямат достъп до централно водоснабдяване. 40% от селата и градовете нямат достъп и до канализация, по дани на МОСВ. Според експертни разчети до края на тази година има надежда още 600 000 души да имат достъп до нови или рехабилитирани канализационни системи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.