1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Добрич започва пилотен проект за оползотворяване на биоразградимите отпадъци

В Добрич започва пилотен проект за оползотворяване на биоразградимите отпадъци

185 хил. лева са осигурени по Програмата за малки проекти на Глобалния Екологичен фонд

В Добрич започва пилотен проект за оползотворяване на биоразградимите отпадъци, получавани при поддържане на зелените площи и окастряне на дърветата, съобщи зам.-кметът арх. Пламен Ганчев. Проектът ще се реализира съвместно с Асоциацията на еколозите от общините в България. Той е на стойност 185 хил. лева, осигурени по Програмата за малки проекти на Глобалния Екологичен фонд, предаде Дарик радио.

Основната му цел е да подобри управлението на биоотпадъците в България на местно ниво, което ще доведе до намаляване на емисиите на метангаз и въглероден диоксид, генерирани при обезвреждане на отпадъците в депа. Експерти от Лесотехническия университет ще разработят оптимална за една средно голяма община технологична схема за събиране и компостиране на зелени отпадъци от паркове и градини и от почистване на обществените места.

Община Добрич ще осигури необходимите площи и оборудване за компостиране. Ще бъде извършена оценка на качеството на получения компост в акредитирана лаборатория за анализ на почвите и ще се направи оценка на възможностите за неговата реализация. По този начин ще бъде направена точна оценка не само за екологичния ефект от оползотворяването на зелени отпадъци, но и на икономическите ползи от него.

Проектът, който ще продължи 12 месеца, ще бъде пилотен за всички общини в България, посочи Ганчев. Предвидено е през ноември в Добрич да се проведе и заключителна конференция, на която ще бъдат представени резултатите от проекта и ще се посети на място съоръжението за компостиране. Ще бъде издадена информационна брошура с резултатите и препоръките от проекта, предназначена за общините в България и дипляна за осведомяване на гражданите за принципите на фамилното компостиране и ползите от него.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.