1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Перник ще се проведе Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва"

В Перник ще се проведе Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва"

Това е неговото 21-во издание

Всяка година за три дни в края на януари Перник се маскира, превръща се в европейската столица на кукерите и сурвакарите. Причината за превъплъщението е Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва", който се провежда всяка година. От 27 до 29 януари 2012 г. ще се проведе неговото 21-во издание. Подготовката за събитието започна още през ноември 2011-та със събирането на доброволци, които да помогнат за организацията на грандиозното събитие. И тази година участниците ще са няколко хиляди.

По време на фестивала три дни из пернишките улици дефилират маскарадни групи от всички етнографски области на България, както и чуждестранни формации. В предишни издания се включваха групи от Колумбия, Индонезия, Македония, Сърбия, Италия, Испания, Албания и Палестина.

Традиционно началото се поставя със спектакъл на открито, когато воеводата на "Сурва" запалва фестивалния огън. Вечерта завършва с пъстри илюминации, буйни хора, маски и чанове, а на сутринта из града тръгват и първите маскирани. Седмица преди това пък Сурва се провежда и в повечето от Пернишките села, както и в близкия град Брезник. Дефилетата в Перник продължават два пълни дни, като групите образуват непрекъснат поток от цветове, звуци и ритми, дошли от цял свят. И всичко това - на градус, подобаващ на един сериозен карнавал.

Провежда се и традиционната "Работилница за маски", има изложби на чанове, фолклорни концерти, DJ партита на открито, дискусии. Отворени за посетители са Подземният минен музей, Регионалният исторически музей, Мемориалът на миньорския труд и средновековната Пернишка крепост "Кракра".

Международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник e най-авторитетната изява на традиционни игри и обичаи с маски в България и на Балканите. Фестивалът, който се организира от община Перник от 1966 г., е създаден на основата на живата маскарадна обредност. Постепенно фестивалът придобива статут на международен, а през 1995 г. градът е приет за член на Федерацията на европейските карнавални градове (ФЕКГ).

През 2010 година президентът на ФЕКГ Хенри ван дер Кроон обяви Перник за европейска столица на сурвакарските и кукерските традиции. Под това мото премина и 19-ият тогава фестивал. До днес за 20 издания  и над 40 години история в най-големия маскараден фестивал на Балканите са гостували групи от Япония, Индия, Китай, Египет, Северна Ирландия, Гърция, Италия, Португалия, Македония, Румъния, Хърватска, Турция, Грузия, Русия, Беларус, Полша...

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.