1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Танзания преброяват дърветата

В Танзания преброяват дърветата

Всяка година страната губи по един процент от горите си

Преброяване на дърветата. И то в държава, където една-трета от територията е покрита с гори. Акцията се провежда в Танзания не по капризна приумица на управляващите, а с ясната цел да се изчисли доколко танзанийската растителност може да помогне за овладяване на климатичните промени, съобщи БНТ.

Националните паркове в Танзания покриват площ от близо 47 хиляди квадратни километра. Тези територии са се превърнали в същински глобален „склад" за въглерод. Той се натрупва в почвата под дърветата. Тревожното е, че всяка година Танзания губи по един процент от горите си. И ако оголените земи не бъдат залесени отново, въглеродът се освобождава и пак попада в атмосферата, под формата на опасния въглероден диоксид.

Преброителите събират информация за броя, размера и качеството на дърветата. Те описват и така наречените въглеродни хранилища, разположени основно в горния почвен слой. При мащабното проучване трябва да бъдат взети земни проби от 3 400 места в страната. Образците ще бъдат изследвани за количеството въглерод в тях.

Районът на Килиманджаро е едно от тези места. Там от векове местните жители са наясно как да се сдобиват с богата и качествена реколта, без да вредят на горите - доказателство, че модерната формулировка "щадящо земеделие" е била известна още от древността. Решението е напълно естествено и не се нуждае от сложни термини. По склоновете на Килиманджаро се отглеждат предимно банани и кафе, а те растат под короните на дърветата.

Танзанийците са убедени, че неприятностите им са причинени от въглерода и освобождаването му. Те смятат, че дърветата крият решението на проблема им заедно с почвата под тях. А по-възрастните, които не се уповават толкова на науката, просто вярват, че не бива да закачат горските духове.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.