1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Варненският аквариум се сдоби с нов обитател - октоподче

Варненският аквариум се сдоби с нов обитател - октоподче

Институтът по рибни ресурси обяви конкурс за име на морския представител

Варненският аквариум се сдоби с нов обитател - октоподче (Octopus vulgaris), специално доставено от Индийския океан. Това съобщиха от Института по рибни ресурси в крайморския град, цитирани от сайта на списание „Обекти”.

За първи път в своята история аквариумът прибавя към експозицията си такъв интересен морски представител. Институтът по рибни ресурси обяви конкурс за име на октопода, а предложенията могат да се изпращат на е-mail: elics@abv.bg . Наградата за най-подходящо име ще бъде връчена в Деня на аквариума - 17 юли. Видът Octopus vulgaris се среща в Индийския, Тихия и Атлантическия океан в горната част на континенталния шелф, от повърхността до дълбочина 100-150 метра.

Октоподите са хищници, обикновено издебват плячката си (ракообразни, риби, мекотели и др.), скрити в цепнатини и дупки, като използват пълен камуфлаж - приемат цвета на средата, която обитават. При схватка с по-силен противник има възможност да загубят някое от пипалата си, което след няколко месеца се възстановява напълно. Продължителността на живота на тези животни е от 12 до 24 месеца.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.