1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Вулканите на Исландия скоро ще помпат нисковъглеродно електричество към Обединеното кралство

Вулканите на Исландия скоро ще помпат нисковъглеродно електричество към Обединеното кралство

Това ще стане в рамките на междуправителствен план за полагането на хиляди километри кабели високо напрежение върху океанското дъно

Вулканите на Исландия скоро ще помпат нисковъглеродно електричество към Обединеното кралство. Това ще стане в рамките на междуправителствен план за полагането на хиляди километри кабели високо напрежение върху океанското дъно, пише greentech.bg.

Министърът на енергетиката на Великобритания Чарлс Хендри се готви да посети Исландия през май, за да обсъди с исландския си колега свързването на Острова към неизчерпаемия запас от геотермална енергия в Исландия. „Ние сме в процес на активни дискусии с правителството на Исландия и те са много ентусиазирани,“ коментира Хендри пред „Гардиън“. За да достигне енергията от Исландия до Великобритания обаче ще бъде нужно да се положат кабели с дължина от 1000 до 1500 км, което значи най-дългите електропреносни кабели в света.

Хендри вече се срещнал с ръководителя на националната електропреносна мрежа на Исландия относно плана. Мрежата от подводни кабели – наричани междусистемни връзки – планирана за следващото десетилетие, ще свърже Великобритания с паневропейска електропреносна супермрежа, обясни Хендри.

Междусистемните кабели могат да се полагат доста бързо – по над тридесет километра на ден – но освен тях са нужни значителни инженерни проекти, тъй като всеки километър трасе съдържа 800 тона мед. Най-много време отнемат уреждането на международните споразумения и подготовката на местата за полагането и пилоните, които трябва да се справят с разпространението на голямо количество електроенергия.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.