1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. WWF ще стартира кампания „Кулинарните тайни на Природата“

WWF ще стартира кампания „Кулинарните тайни на Природата“

Кампанията има за цел набиране на средства за възстановяване на породата средностаропланинска овца

През целия месец ноември традиционни рецепти от района на Природен парк „Българка“ ще бъдат предлагани във верига заведения в София, Варна, Бургас и Пловдив, като част от кампанията “Кулинарните тайни на Природата”. Кампанията е съвместна инициатива на WWF и посолството на Конфедерация Швейцария в България.
 
Откриването на кампанията ще се проведе на 4 ноември от 18,30 ч. в Бизнес парк София. На него ще бъдат представени ястия по избраните рецепти от природния парк, както и други продукти от този район –  част от традицията и аромата на природното и културно наследство от сърцето на България, информираха от природозащитната организация.
 
Президентството ще представи обръщение на президента Росен Плевнелиев в подкрепа на кампанията. На мероприятието ще присъстват представители на Посолството на Конфедерация Швейцария в България, Посланикът на Украйна, както и представители на МОСВ,  НПО сектора, бизнеса и браншовите организации, експерти, журналисти и известни личности, които подкрепят дейността на WWF.
 
Кампанията има за цел набиране на средства за възстановяване на застрашената от изчезване порода средностаропланинска овца и връщането ѝ по пасищата и ливадите на ПП „Българка“. 10% от сумата, събрана от продажбата на храните по рецепти от ПП „Българка“, ще бъдат вложени във фонд за възстановяване на средностаропланинска овца чрез закупуване на агнета от тази порода и отглеждането им в парка. Инициативата е част от схемата за плащания за екосистемни услуги „Възстановяване и поддържане на характерния генофонд в защитените територии“, разработена от WWF.
 
Днес средностаропланинската овца е изчезващ вид. Иглолистните гори постепенно завземат пасищата, с което поставят под въпрос съществуването на тяхната типична флора и фауна, а оттам и равновесието в природата. Това е и една от основните причини за изчезването на средностаропланинската порода овце. 

“Кулинарните тайни на Природата” е част от инициативата на WWF „Скритите услуги на Природата“, която демонстрира на практика възможностите за реализиране на частни схеми за плащания за екосистемни услуги в България, в рамките на проект „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони”. Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество, и обединява 6 български и 4 швейцарски неправителствени организации.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.