1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Япония иска помощ от Русия за справяне с радиацията

Япония иска помощ от Русия за справяне с радиацията

Снимка:

Плавателният съд "Ландиш" може да обработва до 70 тона радиоактивни отпадъци на ден

Япония е помолила Русия да изпрати в морето край Фукушима плавателния съд "Ландиш", който да обработва радиоактивните води, изтичащи от повредената АЕЦ "Даиичи", съобщи говорителят на държавната корпорация "Росатом" Сергей Новиков. Той уточни, че в момента се водят разговори между властите.

По ирония на съдбата "Ландиш" е построен с финансовата помощ на Япония и от 2001 г. се използва край Владивосток за преработване на радиоактивните отпадъци от изважданите от експлоатация ядрени подводници на Тихоокеанския флот. Плавателният съд може да обработва до 70 тона радиоактивни отпадъци на ден.

Вчера стана ясно, че в проби от морската вода край Фукушима, взети на 2 април, радиоактивността е надвишавала допустимата норма 7.5 млн. пъти. Впоследствие тя бързо е започнала да намалява и два дни по-късно е надвишавала нормата 5 млн. пъти, съобщи операторът на авариралата АЕЦ TEPCO.

Пробите са взети в непосредствена близост до централата. Станциите за наблюдение, разположени на няколкостотин метра от брега, също са отчели намаляване на радиацията до 1000 пъти над нормата спрямо 4000 пъти през миналата седмица.

Ръководството на компанията продължава да успокоява, че дори тези нива на радиация не са непосредствена заплаха за околната среда. Експерти, цитирани от медиите, също изразяват мнение, че радиацията бързо се размива в Тихия океан, но непосредственият допир до най-заразените води може да предизвиква рани, твърди Йоичи Енокида, професор в техническия университет в Нагоя.

Според него радиоактивният йод-131 бързо се разпада, но замърсената вода, която се излива в океана край Фукушима, съдържа и цезий-137, чиито дългосрочни ефекти все още не били изучени.

"Не съществува опасност радиоактивната вода, излята в Тихия океан, да замърси Световния океан, а още по-малко да има негативни последици за Черно море и за България", заяви заместник-директорът по научноизследователската дейност в Института по океанология при БАН Веселин Пейчев, цитиран от БТА.

Според него, когато радиоактивната вода се смеси с водата в океана, концентрацията в радиоактивните изотопи много намалява, а повечето от тях имат кратък период за полуразпадане или по-естествен начин се разпадат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.