1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. За разлика от земетресенията свлачищата могат да се прогнозират

За разлика от земетресенията свлачищата могат да се прогнозират

Това заяви проф. Божидар Божинов - почетен председател на Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство

За разлика от земетресенията свлачищата могат да се прогнозират, коментира в интервю за БТА проф. Божидар Божинов - почетен председател на Българската асоциация за геотехническо и тунелно строителство.

Геоложкият строеж, нивото на подземните води, историята на масива, конфигурацията, морфологията - всичко това може да подскаже къде ще има свлачище. А когато теренът тръгне, тогава вече трябва да се действа максимално бързо, казва специалистът. Според него от почвата зависи кои са най-рискови терени за поява на свлачища. Има такива, които като се намокрят стават като шейна.

Рискови фактори са денивелациите, стръмните терени. В планините например почвите са други, там има скали. А по Черноморието има насипи, глини, едни повърхнини, формирани преди милиони години, по които почвата се плъзга, обяснява проф. Божидар Божинов.

"Ако направим един крайбрежен тунел по цялото Черноморие, ще го стабилизираме, макар че това е в сферата на фантастиката", коментира специалистът. По негово мнение увеличаването на плажната ивица и изграждането на изкуствени острови е много благоприятно. Но, пари няма. В България имаме специалисти, опит, практика, ама нямаме пари, а без тях не става, отбелязва проф. Божинов. Съмнявам се, че частният бизнес ще се замисли за тези проблеми и ще вземе мерки, добави той.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.