1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Законът за управление на отпадъците продължава да бъде източник на напрежение в бранша

Законът за управление на отпадъците продължава да бъде източник на напрежение в бранша

От 14 януари влизат в сила новите правила за площадките за черни и цветни метали

Законът за управление на отпадъците, който беше приет това лято и предизвика масови протести сред собствениците на пунктове за скрап, продължава да бъде източник на напрежение в бранша.

От 14 януари влизат в сила новите правила за площадките за черни и цветни метали. Едно от нещата, които нажежиха ситуацията най-много, е размерът на банковата гаранция, която трябва да заплащат всички, заети в рециклирането, информира БНТ.

За черните и цветните метали банковата гаранция е 25 000 лева, плюс 5000 лева за всяка площадка. За фирмите, които рециклират електроника, опаковки, автомобили, сумата е 1 милион лева, за търгуващите с масла - 500 000 лева, за гуми и акумулатори - 100 000 лева. Гаранцията се издава в полза на екоминистерството и се усвоява при налагане на глоби на съответните фирми, или отнемане на разрешителното им.

Именно фактът, че въпросната гаранция се разпростира еднакво за малки и големи играчи, без да се отчитат техните финансови възможности, е една от причините за недоволството. Друго сериозно опасение на рециклиращия бизнес е, че много от фирмите въобще няма да се съобразят с новите правила и ще преминат в сивия сектор. Така цялата финансова тежест на промените в закона щяла да се стовари единствено върху съвестните бизнесмени, опасяват се от бранша.

Законът предвижда частните площадки за скрап да съществуват още 2 години, когато общините ще поемат управлението им. Те обаче, могат да ги възлагат на частници и от бранша виждат в това предпоставка за корупция. От 2014-та тези пунктове ще бъдат единственото място, където гражданите ще могат да издават металните си битови отпадъци - като електроуреди и автомобили. При това ще го правят безвъзмездно, без пари.

От юли насам вече всички разплащания в пунктовете за отпадъци трябва да вървят по банков път. Дали това се спазва, трябва да следят от екоминистерството. Основната идея на промените в закона е да се спрат кражбите на метали - включително кабели, жп релси, които са практика за цялата страна. От Асоциацията по рециклиране са съгласни, контрират обаче, че незаконните пунктове ще се увеличат.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.