1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Законопроектът за водите предвижда във всяка от 28-те области в страната да работи по един ВиК оператор

Законопроектът за водите предвижда във всяка от 28-те области в страната да работи по един ВиК оператор

Първото четене на промените в закона ще продължи и във вторник на извънрендното заседание на парламента

Първото четене на промените в Закона за водите, започнало днес, ще продължи и във вторник на извънрендното заседание на парламента.

Проектозаконът има две основни цели - да преструктурира ВиК отрасъла, за да се улеснят инвестициите в модернизацията на водната инфраструктура и да регламентира детайлно отговорността и контрола върху язовирите в страната. В следващите години ВиК секторът ще се нуждае от милиарди левове, припомни Любен Татарски от ГЕРБ.

От "Атака" заявиха, че са доволни от проекта, тъй като той ще сложи край на раздържавяването в сектора.

От Коалиция за България обявиха, че ще гласуват "въздържал се" по закона. "Ние искаме да върнем статуквото. Имаме изменение на Закона за водите от 2009 година, но нито знаем какви са плюсовете, нито минусите. Днес ще се въздържим и няма да гласуваме "за" закона", заяви Димчо Михалевски от левицата, който бе зам.-министър на регионалното развитие в предишното правителство.

Законопроектът предвижда във всяка от 28-те области в страната да работи по един ВиК оператор, при над 50 в момента. Границите на всеки оператор, управляван от регионална ВиК-асоциация на кметовете, ще съвпадат с границите на областта. В резултат цените на услугата също ще се определят на областен принцип, т.е. ще има 28 различни цени на водата в страната. Според Министерството на регионалното развитие, което е вносител на поправките, всичко това ще доведе до повишаване на ефективността на дружествата и гарантиране на еднакво качество и цена за жителите на съответната област, пише "Дневник".

Другата част от промените, предложени от правителството, разпределят контрола и отговорностите за всички близо 3000 язовира в страната. Поправките бяха внесени след катастрофата в Бисер, при която се оказа, че не авариралият яз. Иваново е с неизяснена собственост и ползвател.

Национален координационен съвет по водите с участието на повече от половината министри в управлението ще координира и контролира изпълнението на програмите за превенция на наводнения в страната, гласят попправките. В съвета ще участват министрите на околната среда и водите, на земеделието, на икономиката, на регионалното развитие, на финансите, на здравеопазването, на вътрешните работи, на транспорта и на образованието. Новата структура ще отговаря и за сигурността на язовирите в страната.

Контролът върху техническото състояние на всички язовири в страната, независимо от собствеността им, ще се осъществява от министъра на икономиката чрез държавното предприятие "Язовири и каскади". Мотивът за това решение беше, че предприятието, което е в структурата на НЕК и Българския енергиен холдинг, има най-богат опит в управлението на язовирни съоръжения в страната. В бъдеще за неизпълнение на предписания към собственици или ползватели на зле управлявани язовири министърът ще може да забранява използването или достъпа до тях, както и да разпорежда спиране на експлоатацията или премахване на язовири, гласят още поправките.

Единен регистър за всички ВиК съоръжения в страната ще трябва да поддържа министърът на регионалното развитие, гласи още законопроектът.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.