1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас

Започва преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас

Изследват влиянието на пашуващите гъски върху пшеницата в Добричко

За 22-ри пореден път Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) организира преброяване на зимуващите водолюбиви птици у нас. В кампанията ще се включат над 200 служители, доброволци и партньори на БДЗП, обединени в над 40 екипа. Те ще посетят почти всички водоеми в страната от 13 до 15 януари 2012 г. Ще бъдат обхванати над 200 територии, включващи Дунавското и Черноморското крайбрежие, и всички водоеми във вътрешността на страната. Участниците ще проследят броя, вида и разпространението на водолюбивите птици. Резултатите ще ни дадат отговор на въпроса има ли промени в средата, която обитават птиците и хората. 

По данни на БДЗП резултатите от наблюденията за предходни години показват, че значително по-малко са птиците, които зимуват у нас в сравнение с началото на отчитане на техния брой. Така например през 1997 г. са регистрирани общо над 703 хиляди индивида водолюбиви птици в цялата страна, а през зимата на 2011 г. са били регистрирани близо 30% по-малко (около 500 хиляди). Наблюденията за определени видове показват, че те предпочитат да зимуват далече на север от нашата страна, където температурите са по-ниски и благоприятни за тяхното съществуване.

България е предпочитано място за зимуване на редица водолюбиви птици. Сред тях са и видове, включени в Световния червен списък като червеногушата гъска, малката белочела гъска, тръноопашатата потапница, малкият корморан, къдроглавият пеликан и много други. През студени зими България е дом на 70% от световната популация на червеногушата гъска и до 40% от европейската популация на голямата белочела гъска.

В района на крайморска Добруджа в момента работят няколко полеви екипа на БДЗП  по проект „Опазване на зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска”от програма Life+ на Европейския съюз. Една от основните дейности е подготовката за улавянето на червеногуши гъски, на които да бъдат поставени сателитни предаватели с цел проследяване придвижванията на птиците. В ход са и изследвания на влиянието на пашуващите гъски върху добивите от пшеница, начина на използване на местообитанията от птиците, влиянието на действащите в района ветроенергийни паркове. Събраните данни ще послужат за набелязване на адекватни мерки за опазването на вида, както и за изготвянето на агроекологични схеми за щадящо управление на земеделските земи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.