1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва проучване на влиянието на дивите гъски върху добивите от пшеница в Крайбрежна Добруджа

Започва проучване на влиянието на дивите гъски върху добивите от пшеница в Крайбрежна Добруджа

Снимка:

Резултатите ще послужат и за Националната агроекологична програма

От средата на ноември 2011 г. експерти от Българското дружество за защита на птиците започнаха подготовката за полеви изследвания за влиянието на пашата на гъските върху добивите от пшеница в района на езeрата Дуранкулак и Шабла. Проучването е част от проекта на БДЗП „Опазване на зимуващата популация на червеногушата гъска в България” и има за цел да установи дали гъските нанасят щети на земеделските стопани в района и ако е така – в каква степен. Екперименталните изследвания ще се проведат със съдействието на местни фермери и партньори по проекта. През този зимен сезон се поставя началото на двугодишно изследване до зимата на 2013 г. включително. През миналата седмица експерти на екипа по проекта инсталираха контролните площадки в нивите в района на езеро Дуранкулак. Същевременно първите гъски са вече в района и посещават площите, включени в изследването, съобщиха от природозащитната организация. Данните от експерименталните заграждения ще се съчетаят с данни от динамиката и числеността на зимуващите гъски в този регион.

Въпросът относно щетите, нанасяни от дивите гъски, е бил многократно повдиган в българската част на Добруджа още от края на 80-те години, когато числеността на зимуващите в района гъски се е увеличила. В тази част на страната се намира основното зимовище на защитените птици. През зимния период червеногушата гъска и голямата белочела гъска се хранят предимно със зимна пшеница и понякога с ечемик.

Важен резултат от обработката на данните от изследването ще бъде и допълнителното детайлизиране на мярката от Националната агроекологична програма. Тази мярка беше предложена и защитена от екипа по агроземеделие на БДЗП и се очаква да стартира през следващата година. Това е един от съществените приноси на БДЗП за земеделските производители в района. Мярката би имала голямо значение както за опазване на червеногушата гъска чрез осигуряване на подходящи хранителни местообитания, така и за подпомагане на местните фермери.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.