1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. Започва търсенето на "зелената" столица на Европа за 2014 г.

Започва търсенето на "зелената" столица на Европа за 2014 г.

Отличието поощрява градовете, които са постигнали особени резултати в щадящия околната среда начин на живот

От днес, 14 юни, започва процедурата, която ще определи Европейската зелена столица за 2014 г. Досега носители на титлата в областта на екологията са били Стокхолм (за 2010 г.), Хамбург (2011), Витория-Гастейс (2012) и Нант (2013).

Отличието поощрява градовете, които са постигнали особени резултати в щадящия околната среда начин на живот и които могат да бъдат вдъхновяващ пример за други градове. Годишното отличие цели да насърчи големите европейски градове да станат по-привлекателни и по-здравословни, се посочва в съобщение на Европейската комисия.

Всеки европейски град с над 200 хил. жители може да се кандидатира за отличието. Инициативата е открита за държавите от ЕС, кандидатите за членство Турция, Македония, Хърватия, Черна гора и Исландия, както и за страните от Европейското икономическо пространство - Исландия, Норвегия и Лихтенщайн. От държавите, в които няма градове с повече от 200 хил. души население, може да участва най-големият им град.

Кандидатурите ще бъдат оценявани по 12 показателя: местен принос за климатичните промени, състояние на транспорта, на зелените градски площи и на шума, събиране и управление на отпадъците, състояние на природата и биологичното разнообразие, качество на въздуха, потребление на вода, обработка на отпадъчните води, екологични нововъведения и постоянна заетост, екологично управление от страна на местните власти и енергийна ефективност.

Срокът за подаване на заявления за наградата за 2014 г. е 14 октомври 2011 г. Тя се присъжда от международно жури, подкрепяно от експертна група от специалисти в различни области по опазването на околната среда. Победителят ще бъдат обявен през юни 2012 г.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.